Admitere de toamnă: câte locuri sunt disponibile la cea mai mare universitate din ţară

Admitere de toamnă: câte locuri sunt disponibile la cea mai mare universitate din ţară
Mai este puţin şi încep admiterile de toamnă la universităţile clujene. La UBB, spre exemplu, sunt scoase la concurs doar 417 locuri bugetate, în timp ce în la taxă sunt disponibile câteva mii de locuri.

În urma finalizării sesiunii de admitere din iulie, 9.400 de absolvenţi de liceu vor fi studenţi ai Universităţii Babeş Bolyai în anul universitar 2015-2016. Cei care vor să înveţe la cea mai mare universitate din Cluj mai au o şansă: multe facultăţi au pregătit locuri şi în sesiunea de toamnă. Ce-i drept, majoritatea în regim cu taxă şi nu la orice specializare.

După finalizarea primei sesiuni de admitere au rămas disponibile 417 locuri bugetate, cu 217 locuri mai puţine decât în anul 2014. ZIUA de CLUJ a realizat o statistică a ofertei educaţionale la UBB. La cele mai multe facultăţi, înscrierile încep chiar de săptămâna viitoare.

Facultatea de Matematică şi Informatică
La specializarea de Matematică în limba română nu mai există niciun loc la buget, însă sunt disponibile 59 de locuri la taxă, asta în timp ce la linia maghiară sunt disponibile 16 locuri la taxă şi un sigur loc la buget. La specializarea de Matematică informatică, la linia română este disponibil un singur loc la buget, la taxă fiind disponibile 53 de locuri la taxă, iar la linia maghiară sunt diponibile 30 de locuri la taxă. La Informatică, locurile disponibile în toamnă sunt exclusive la taxă; mai exact sunt scoase la concurs 5 locuri la linia română, un singur loc la maghiară, 7 locuri la engleză şi 18 la linia germană.

Perioada de admitere la Facultatea de Matematică şi Informatică este între 8 şi 16 septembrie 2015, iar candidaţii trebuie să susţină o probă scrisă la matematică sau la informatică, în funcţie de preferinţele candidatului, dintr-o tematică anunţată pe site-ul facultăţii.

Facultatea de Fizică
Pentru sesiunea septembrie oferă absolvenţilor de liceu 22 locuri bugetate, 113 locuri cu taxă şi 24 locuri pentru terti, la specializările Fizică, Fizică medicală, Fizică informatică (3 ani de studiu), respectiv Fizică tehnologică (4 ani de studiu).

Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică
La specializarea Chimie sunt disponibile 10 locuri cu taxă la linia română, 3 locuri bugetate şi 28 de locuri cu taxă la linia maghiară, asta în timp ce linia germană dispune de 15 locuri cu taxă. La Specializarea Chimia şi Ingineria Substanţelor Organice, Petrochimie şi Carbochimie sunt disponibile 15 locuri cu taxă la linia română şi 2 la linia maghiară. La Specializarea Chimie Alimentară şi Tehnologii Biochimice sunt disponibile 17 locuri cu taxă, la fel ca la Specializarea Ingineria şi Informatica Proceselor Chimice şi Biochimice. La Specializarea Ingineria Substanţelor Anorganice şi Protecţia Mediului sunt scoase la concurs 5 locuri bugetate, iar la Specializarea Ştiinţa şi Ingineria Materialelor Oxidice şi Nanomateriale tinerii vor putea aplica pentru 6 locuri bugetate şi 24 de locuri cu taxă.

Facultatea de Biologie şi Geologie
La specializarea Biologie sunt disponibile 18 locuri la linia română, iar la Biochimie 6. La Ecologie şi protecţia mediului vor fi disponibile 3 locuri bugetate şi 8 în regim de taxă la linia română, 3 locuri cu taxă la linia maghiară, precum şi 4 locuri bugetate, respectiv 10 locuri cu taxă la linia germană. La Geologie sunt disponibile 9 locuri bugetate şi 20 de locuri cu taxă la linia română şi 19 locuri cu taxă la linia maghiară, în timp ce la specializarea Inginerie Geologică sunt disponibile 4 locuri bugetate şi 19 cu plată. La Biotehnologii industriale, candidaţii vor putea opta pentru cele 19 locuri cu taxă.

Facultatea de Geografie
La specializarea Geografie sunt disponibile 44 de locuri la taxă pentru linia română, un loc bugetat şi 29 de locuri la taxă pentru linia maghiară, respectiv 5 locuri bugetate şi 13 locuri cu taxă la linia germană. La Planificare Teritorială sunt disponibile 7 locuri bugetate şi 17 cu taxă la linia română, respectiv 3 locuri bugetate şi 9 cu taxă la cea maghiară. Cele mai multe locuri sunt la specializarea Geografia Turismului, linia română. Tot la Geografia Turismului sunt disponibile 29 de locuri cu taxă la linia maghiară şi 3 locuri bugetate, respectiv 40 de locuri cu taxă la linia germană. La Hidrologie şi Meteorologie, linia română, sunt disponibile 2 locuri bugetate şi 30 de locuri cu taxă, asta în timp ce la Cartografie sunt disponibile tot 2 locuri bugetate, însă locurile la taxă sunt mai multe, mai exact 39. La învăţământul la distanţă, candidaţii pot opta pentru o singură specializare, cea de Geografia Turismului, unde sunt disponibile 58 de locuri cu taxă.

Facultatea de Şţiinţa şi Ingineria Mediului
La specializarea Ştiinţa Mediului, linia de studiu română, sunt disponibile 17 locuri la buget şi 98 de locuri la taxă, în timp ce la aceaşi specializare, însă în limba maghiară, sunt disponibile 7 locuri bugetate şi 20 în regim de taxă. La Geografia Mediului, pentru sesiunea din septembrie sunt scoase la concurs 8 locuri bugetate şi 15 în regim cu taxă, la Ingineria Mediului vor fi disponibile 9 locuri bugetate şi 30 cu taxă, asta în timp ce pentru Ingineria sistemelor biotehnice si ecologice, candidaţii se vor putea înscrie pe cele 16 locuri bugetate, respectiv pe cele 28 de locuri cu taxă.

Facultatea de Drept
În sesiunea din septembrie, la Facultatea de Drept din cadrul UBB nu vor fi scoase la concurs locuri bugetate. Astfel, candidaţii se vor putea înscrie doar la cele 41 de locuri cu taxă la ID (învăţământ la distanţă), precum şi la cele 11 locuri cu taxă de la linia maghiară, învăţământ cu frecvenţă.

Facultatea de Litere
Buget: Limbă şi literatură maghiară sau limbă şi literatură germană (limba română ca limbă nematernă) - 5 locuri, Literatură universală şi comparată - o limbă şi literatură modernă sau limbă ebraică - 1 loc, limba şi literatura germană - Limbă şi literatură română sau limbă şi literatură maghiară sau o limbă şi literatură modernă sau limbă latină sau limbă greacă veche sau limbă ebraică sau literatură universală şi comparată - 5 locuri, Limba şi Literatura Ucraineană (nivel începător sau avansat) - Limbă şi literatură română sau limbă şi literatură maghiară sau o limbă şi literatură modernă sau limbă latină sau limbă greacă veche sau limbă ebraică sau literatură universală şi comparată - 1 loc, Limba şi Literatura Italiană (nivel începător sau avansat) - Limbă şi literatură română sau limbă şi literatură maghiară sau o limbă şi literatură modernă sau limbă latină sau limbă greacă veche sau limbă ebraică sau literatură universală şi comparată - 1 loc, Filologie Clasică - (Limbă şi literatură latină - Limbă şi literatură greacă veche) - 4 locuri, Limba şi Literatura Maghiară - 8 locuri, Etnologie Maghiară - 2 locuri, respectiv Studii Culturale - 4 locuri. În ceea ce priveşte locurile disponibile la taxă, candidaţii pot opta pentru cele 198 disponibile la specializările Domeniului de Limbă şi Literatură, pentru cele 15 disponibile la Limbi Moderne Aplicate (LMA) sau pentru cele 10 locuri de la Studii Culturale.

Facultatea de Istorie şi Filosofie
La Facultatea de Istorie şi Filosofie sunt disponibile 10 specializări. La Istorie, linia română, este disponibil un singur loc la buget, 138 la taxă şi 21 la ID, în timp ce la linia maghiară vor fi disponibile 2 locuri bugetate şi 26 cu taxă. La Istoria artei sunt disponibile 14 locuri cu taxă pentru linia de studiu în limba română şi 11 pentru cea în maghiară. La Arheologie este un singur loc bugetat la linia română şi 23 de locuri cu taxă, asta în timp ce pentru linia maghiară sunt disponibile 17 locuri cu taxă şi un singur loc la buget. La Arhivistică, linia română, sunt disponibile numai 6 locuri cu taxă, în timp ce linia maghiară pune la dispoziţia candidaţilor un loc bugetat şi 9 locuri cu taxă. La specializarea de Relaţii internaţionale şi studii europene sunt disponibile 103 locuri cu taxă la linia română, 2 locuri bugetate şi 31 cu taxă la linia franceză şi 2 locuri bugetate şi 24 cu taxă la linia maghiară. La Ştiinţe ale informării şi documentării sunt disponibile 4 locuri bugetate şi 16 cu taxă pentru linia de studiu în limba română, iar pentru linia maghiară sunt disponibile 4 locuri bugetate şi 15 cu taxă. La Etnologie sunt disponibile 4 locuri bugetate şi 7 cu taxă, iar la Turism Cultural sunt scoase la concurs 68 de locuri cu taxă la linia română, respectiv 5 locuri bugetate şi 30 cu taxă la linia maghiară. La Studii de securitate, candidaţii pot opta pentru cele 61 de locuri cu taxă de la linia română sau pentru cele 75 de locuri de la linia engleză, în timp ce tinerii care vor să se orienteze spre Filosofie se vor putea înscrie pentru cele 9 locuri bugetate, respectiv 46 de locuri cu taxă şi 18 la ID în limba română, sau vor putea candida pentru un loc bugetat şi 42 de locuri cu taxă la linia maghiară.

Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială
La specializarea Sociologie, la linia română sunt disponibile 25 de locuri bugetate şi 56 cu taxă, în timp ce la linia maghiară sunt scoase la concurs 9 locuri bugetate şi 20 de locuri cu taxă. La Resurse Umane sunt disponibile 34 de locuri cu taxă la linia română, respectiv 3 locuri bugetate şi 10 cu taxă la linia maghiară. La Antropologie sunt disponibile 6 locuri bugetate şi 10 locuri cu taxă la linia română, iar pentru linia maghiară sunt disponibile tot 6 locuri bugetate şi 6 locuri cu taxă. La specializarea Asistenţă Socială, la linia română sunt disponibile 10 locuri bugetate şi 51 în regim cu taxă, iar la linia maghiară 6 locuri bugetate şi 19 cu plată. La învăţământul deschis la distanţă, durata studiilor este de 3 ani, iar pentru admiterea septembrie 2015 sunt scoase la concurs 107 locuri la linia română şi 22 de locuri la linia maghiară, toate fiind disponibile pentru specializarea de Asistenţă Socială.

Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei
La specializarea Psihologie sunt disponibile numai 6 locuri cu taxă, la linia de studiu în limba maghiară. Psihopedagogie Speciala sunt disponibile 13 locuri cu taxă la linia română, respectiv 32 la linia maghiară. La specializarea Pedagogie, doritorii vor putea candida pentru 3 locuri bugetate, respectiv 40 de locuri în regim cu taxă, toate la linia de studiu în limba română. În ceea ce priveşte specializarea Pedagogia Învăţământului Primar şi Prescolar nu va fi disponibil niciun loc la linia română, iar la linia maghiară sunt scoase la concurs 23 de locuri cu taxă. . La învăţământul deschis la distanţă sunt disponibile 93 de locuri la linia română şi 35 la linia maghiară pentru specializarea Psihologie, în timp ce pentru Psihopedagogie Specială sunt disponibile 35 de locuri pentru învăţământ în limba română, iar la Pedagogia Învăţământului Primar şi Prescolar 6 locuri.

Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor
La FSEGA, la specializarea Marketing (IF - învăţământ cu frecvenţă), la linia română sunt disponibile 12 locuri la taxă şi 9 locuri la linia maghiară. La Economia Comerţului, Serviciilor şi Turismului (IF), la linia română sunt disponibile 33 de locuri, la Economia Agroalimentară şi a Mediului (IF) sunt disponibile 40 de locuri, pentru specializarea de Economie Generală (IF) au fost alocate 13 locuri cu taxă, iar pentru Administrarea Afacerilor (IF) în limba germană 11 locuri. La Finanţe Bănci sunt disponibile 31 de locuri cu taxă la română, 9 pentru linia maghiară şi 31 pentru linia engleză. La Contabilitate şi Informatică de Gestiune (IF) sunt 24 de locuri la linia română, un loc la linia franceză şi 8 locuri la linia engleză. La Management linia română vor fi disponibile 4 locuri în septembrie, asta în timp ce linia maghiară sunt scoase la concurs 16 locuri, iar la cea engleză 6. La Informatică Economică (IF) nu va fi niciun loc disponibil în toamnă, aşa că cei care vor să opteze pentru această specializare trebuie să aştepte până anul viitor. La Statistică şi Previziune Economică (IF) sunt disponibile 9 locuri cu taxă, iar la Economie şi Afaceri Internaţionale (IF) sunt puse la bătaie 42 de locuri la taxă. În tot acest timp, la învăţământul la distanţă sunt disponibile câteva sute de locuri la facultate: mai exact 87 de locuri la Marketing, 68 de locuri la Economia Comerţului, Serviciilor şi Turismului, 88 de locuri la Finaţe Bănci, 69 La Contabilitate şi Informatică de Gestiune, 61 de locuri la Management linia română şi 42 la maghiară, iar la Economie şi Afaceri Internaţionale vor fi disponibile 39 de locuri.

Facultatea de Studii Europene
La specializarea Relaţii Internaţionale şi Studii Europene sunt disponibile 196 de locuri cu taxă pentru linia de studio în limba română, 28 de locuri cu taxă pentru engleză. 58 pentru linia germană şi 81 de locuri pentru învăţământul la distanţă. La Administraţie Europeană sunt disponibile 11 locuri la buget şi 40 la taxă 40, în timp ce la Management sunt scoase la concurs 38 de locuri la taxă, iar la Studii Americane sunt disponibile 32 de locuri, toate în regim cu plată.

Facultatea de Business
La specializarea de Administrarea Afacerilor, în limba română, sunt disponibile 43 de locuri cu taxă; la aceeaşi specializare sunt disponibile 100 de locuri la ID. La Administrarea Afacerilor în Servicii de Opsitalitate sunt disponibile 40 de locuri cu taxă la linia de studiu în limba română, respective 18 pentru linia de studiu în limba engleză, iar candidaţii care vor să opteze pentru învăţământul la distanţă se pot înscrie pe cele 40 de locuri disponibile.

Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării
La Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, la specializarea Științe Politice pentru sesiunea din toamnă 6 locuri bugetate şi 44 cu taxă pentru linia română, 3 locuri bugetate şi 17 cu taxă pentru linia maghiară şi 20 de locuri cu taxă pentru linia engleză. Specializarea de Leadership în sectorul public vine cu 4 locuri bugetate şi 30 de locuri cu taxă, toate pentru linia engleză. La Jurnalism sunt disponibile 2 locuri bugetate la linia maghiară şi 8 cu taxă, asta în timp ce linia germană dispune de un loc bugetat şi 23 de locuri cu taxă, iar linia engleză are 15 locuri cu taxă. La Comunicare şi Relații Publice sunt disponibile doar 18 locuri în regim cu taxă, iar la Servicii și Politici de Sănătate, tinerii pot candida pentru un loc bugetat şi 24 de locuri cu taxă la linia de studiu în limba engleză. FSPAC dispune şi de locuri la învăţământ la distanţă: 49 de locuri la Ştiinţe Politice, 138 la Administraţie Publică, 47 la Jurnalism şi 56 la Comunicare şi Relaţii Publice.

Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport
Sunt disponibile 59 de locuri cu taxă la specializarea de Educaţie fizică şi sportivă în limba română (IF) şi 28 la linia maghiară. Sport şi performanţă motrică sunt disponibile două locuri cu taxă la linia română şi 18 la linia maghiară, în timp ce la specializarea de Kinetoterapie şi motricitate specială sunt scoase la concurs numai două locuri cu taxă, ambele pentru linia de studiu în limba maghiară. În ceea ce priveşte locurile pentru candidaţii care optează pentru învăţământul la distanţă, aceştia pot opta pentru 50 de locuri la specializarea de Educaţie fizică şi sportivă.

Facultatea de Teologie Ortodoxă
La Facultatea de Teologie Ortodoxă, în sesiunea din septembrie vor fi disponibile 37 de locuri cu taxă la specializarea deTeologie Ortodoxă Pastorală, 7 locuri bugetate şi 34 de locuri cu taxă la Teologie Ortodoxă Didactică, 4 locuri bugetate şi 17 cu taxă la Teologie Ortodoxă Asistenţă Socială, precum şi 11 locuri bugetate, respectiv 19 locuri cu taxă pentru specializarea de Artă Sacră .

Facultatea de Teatru şi Televiziune
La specializarea Teatrologie, absolvenţii de liceu pot candida pe cele 5 locuri de la buget, respectiv pentru cele 3 locuri cu taxă. La Cinematografie, Fotografie, Media sunt disponibile 3 locuri cu taxă, la Filmologie 4 locuri cu taxă, iar la Teatrologie 2 locuri cu taxă.

Comenteaza