Alegerile în USAMV, un meci plin de tensiune! Actualul rector Cornel Cătoi, "părăsit" de încă un "coechipier"

Alegerile în USAMV, un meci plin de tensiune! Actualul rector Cornel Cătoi, "părăsit" de încă un "coechipier"
| Foto: Facebook

Tensiunea este în creștere la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj, unde în câteva zile va avea loc primul tur pentru alegerea rectorului.

Se ascut tot mai mult săbiile în Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca înainte de alegerile pentru funcția de rector! Actualul lider al USAMV, Cornel Cătoi, care conduce universitatea încă din 2016, vrea un al treilea mandat, dar are de luptat pentru victorie - surpriza e că tot mai mulți văd schimbarea pe care și-o doresc în cel de-al doilea candidat la cârma universității - actualul prorector Leon Muntean.

Muntean, "crescut" în "echipa" rectorului Cătoi, are un nou susținător. Andrei Mihalca, prorector pentru relații internaționale, a decis să nu "joace" mai departe cu actualul rector, decizie anunțată clar într-un mesaj în care "spune lucrurilor pe nume și direct", unul dintre motivele pentru care afirmă că "susține schimbarea" fiind faptul că "deciziile într-o facultate trebuie să se bazeze pe discuții și consens, nu pe dorința unui singur om".

"Săptămâna viitoare este importantă pentru viitorul Universității noastre. După cum mulți dintre voi știți deja, am decis ca în acest moment electoral să susțin schimbarea. Din discuțiile avute cu mai mulți colegi, din toate facultățile, această nevoie de schimbare a reieșit constant", a transmis în urmă cu câteva zile prorectorul.

Mihalca mai spune în mesajul său că "în ultima vreme, presiunile, frica de a vorbi a unora, sau frica unor colegi de a fi asociați cu unul dintre candidați au ieșit la suprafață, aspect anormal într-o universitate" și enumeră 7 idei care l-au determinat să ia această decizie: 

"1. Deciziile într-o facultate trebuie să se bazeze pe discuții și consens, nu pe dorința unui singur om.
2. Deciziile și votul dintr-un Consiliu nu trebuie să fie influențate de dorința unui singur om.
3. Numeroase idei ale unor colegi (chiar și a celor din conducerea facultății) zac nevalorificate pentru că sunt contrare dorinței unui singur om.
4. Nu sunt de acord ca persoane din conducere să influențeze votul studenților, răspândind zvonuri fără substrat.
5. Nu e normal ca un om să fie apreciat profesional doar atât timp cât “votează cu cine trebuie”.
6. Evaluarea EAEVE nu are legătură cu cine va fi Rector. Ea depinde în primul rând de comunitatea și implicarea tuturor din FMV. Vom fi evaluați pentru ceea ce am reușit să facem în ultimii ani, nu în ultimele luni.
7. Voi susține mereu oamenii performanți și implicați, indiferent din ce echipă au făcut parte și de ce parte au fost în această campanie electorală".

Alegerile rectorale la USAMV Cluj sunt programate pentru 1 februarie, iar mandatul va fi de cinci ani, respectiv perioada 2024-2029. Competiția se arată una strânsă, cu atât mai mult cu cât Leon Muntean, prorector în ultimii opt ani, are parte și de sprijinul fostului ministru al Agriculturii, Adrian Oros.

Comenteaza