Aproape jumătate dintre profesorii clujeni au picat la definitivat VIDEO

Aproape jumătate dintre profesorii clujeni au picat la definitivat VIDEO
175 de cadre didactice din Cluj au promovat Examenul de Definitivat. Reprezentanţii profesorilor din sistemul preuniversitar susţin că salariile mici îi demotivează pe tineri să aleagă meseria de dascăl.

57% - rata de promovabilitate a examenului de definitivat în judeţul Cluj, înainte de contestaţii. Ceva mai bine, însă, ca la nivelul întregii ţări. La nivelul judeţului s-au obţinut şi 3 medii de 10.
"Am avut 175 promovaţi din 307, avem o promovabilitate de 57 %. E un procent realist care are legătura cu interesul profesorilor pentru sistemul de învăţământ şi a fi plătiţi cu 700 de lei lunar", a comentat, pentru ZIUA de CLUJ, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, Valentin Cuibus. În Cluj, 3 dascăli au obţinut medii de 10, iar 35 de cadre didactice au luat note între 9 şi 10 la examen. Cele mai multe medii - 140 - au fost de 8 şi 9.

Reprezentanţii cadrelor didactice susţin că tinerii absolvenţi se simt demotivaţi şi, de asta, în sistemul de învăţământ ajung doar persoanele mai slab pregătite. "Rezultatul e o radiografie a sistemului. Absolvenţii buni pleacă peste hotare sau se reorientează spre alte domenii. Nu vin pentru un salariu de 700 - 800 de lei. E o mediocritate a sistemului de învăţământ, iar dacă tot aşa va merge, mediocritatea va continua. Valorile nu-şi găsesc locul în sistem", a arătat liderul Sindicatului Liber pentru Învăţământul Preuniversitar Cluj (SLIPC), Lucia Cojocaru.

Ministerul Educaţiei a centralizat rezultatele parţiale, înainte de contestaţii, privind promovarea examenului naţional de definitivare în învăţământul preuniversitar, sesiunea 2013. Datele arată că, din totalul de 7.400 candidaţi prezenţi la proba scrisă, 6.651 de candidaţi au finalizat această probă şi 3.181 (47,83%) au promovat. Cel mai ridicat procent de promovare s-a înregistrat în judeţul Gorj - 76,47% -, iar cel mai scăzut procent, în judeţul Caraş-Severin - 29,33%.

La nivel naţional au fost doar 10 note de 10 şi 174 note între 9,50 şi 9,99. Cele mai multe note obţinute, însă, 1.826, au fost între 8 şi 8,49, informează Ministerul Educaţiei.

Cadrele didactice care au promovat examenul naţional de definitivare au dobândit dreptul de practică în învăţământul preuniversitar.

 

 

Comenteaza