Au fost publicate rezultatele finale la Definitivat 2023. Cât a ajuns rata de promovabilitate la Cluj

Au fost publicate rezultatele finale la Definitivat 2023. Cât a ajuns rata de promovabilitate la Cluj

Ministerul Educației a publicat rezultatele finale ale examenului de Definitivat 2023.

Notele finale obținute de profesori, după contestații, la examenul de definitivat au fost făcute publice atât la centrele de examen, cât și pe definitivat.edu.ro. 

Rezultatele din județul Cluj pot fi consultate AICI

După soluționarea contestațiilor, rata de promovare a urcat, în județul Cluj, de la 82,6% la 86,4%, adică o creștere de 3,8%. În ceea ce privește mediile de 10, Clujul a rămas tot la 4.

Conform IȘJ Cluj, la nivelul județului au fost depuse 44 de solicitări pentru reevaluarea lucrărilor scrise. Un număr de 25 lucrări au înregistrat note mai mari, decât cele obținute în evaluarea inițială, 17 lucrări au fost reevaluate sub nota obținută inițial, iar 2.lucrări nu au înregistrat modificări, în raport cu evaluarea inițială.

În sesiunea 2023 a examenului național de definitivare în învățământ, ca urmare a etapei de soluționare a contestațiilor, au fost declarați promovați 293 de candidați, față de 280 candidați care au obținut medii între 8.00 și 10.00, conform rezultatelor afișate inițial (25 iulie 2023).

Reamintim faptul că în județul Cluj, din totalul candidaților admiși pentru a susține proba scrisă (352 candidați), s-au prezentat la examen 346 candidați, 8 candidați au fost absenți, iar 5 candidați prezenți au  decis să se retragă din motive personale, nefiind înregistrate situații de fraudă sau tentativă de fraudă.

7 candiați din județul Cluj au obținut nota 10 la proba scrisă a examenului național de definitivare în învățământ (2,36 % din totalul celor promovați), iar 4 dintre aceștia au înregistrat media generală 10 (zece) de promovare a examenului național de definitivare în învățământ, județul Cluj situându-se astfel pe prima poziție, în clasamentul național, în ceea ce privește promovabilitatea la examenul național de definitivare în învățământ sesiunea 2023.

La nivel național rata de promovare (medii mai mari sau egale cu 8) a urcat de la 76,97% la 79,37% - o creștere de 2,41%.

Astfel, după evaluarea celor 1.235 de contestații depuse (număr inferior celui de anul trecut: 1.528), 6.089 de candidați au reușit să obțină medii mai mari sau egale cu 8 (opt), cu 184 mai mulți față de prima afișare (5.905 candidați).

Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obțină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor la toate probele de examen, inclusiv cea scrisă. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie de cel puțin 8 (opt) pentru promovarea examenului.

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul principal al acestui examen național. Prin dobândirea definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice.

Comenteaza