Au început înscrierie la liceu. Ce acte trebuie depuse

Au început înscrierie la liceu. Ce acte trebuie depuse

În perioada 4-11 iulie 2022, candidații și părinții lor pot completa fișele pentru admiterea la liceu.

Conform calendarului admiterii în învățământul liceal de stat, în perioada 4-11 iulie candidații vor depune/transmite dosarele de înscriere la secretariatele liceelor în care au fost admiși.

Înscrierea la licee a candidaţilor declaraţi admişi în urma repartizării computerizate se
efectuează, conform unui program afişat de unitatea de învăţământ, pe baza următoarelor acte:

  • cererea de înscriere (primită de la liceu, formularul diferă de la o școală la alta)
  • cartea de identitate (dacă este cazul) şi certificatul de naştere; (unele licee solicită și copii de pe actele de identitate ale părinților)
  • adeverinţă cu notele şi media generală obţinute la Evaluarea Naţională – clasa a VIII-a
  • foaia matricolă pentru clasele V – VIII (cu calculul mediei generale)
    fişa medicală (în aceasta se solicită și dovada vaccinărilor de către unele școli)

Înscrierile pe locurile alocate pentru rromi și pentru candidații cu cerințe educaționale speciale

În perioada 4 – 5 iulie 2022, candidații care solicită înscrierea pe locurile speciale pentru rromi și pe locurile distinct alocate candidaților cu CES completează fișele de înscriere, potrivit opțiunilor disponibile, în Broșura Admiterii 2022, județul Cluj.

Unitățile de învățământ gimnazial gestionează activitatea internă de completare și verificare a fișelor de înscriere, în prezența părinților, cu sprijinul diriginților claselor a VIII-a.  

Repartizarea computerizată a candidaților care solicită înscrierea pe locurile speciale pentru rromi și pe locurile distinct alocate candidaților cu CES va avea loc în data de 7 iulie 2022, în sesiuni distincte de repartizare, în ordinea descrescătoare a mediei de admitere și pe baza opțiunilor completate în fișa de înscriere, în funcție de nivelul de școlarizare, astfel:

·      7 iulie 2022 _Repartizare computerizată, în învățământul liceal, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere;  

·      7 iulie 2022_ Repartizarea în ședință publică, pentru învățământul profesional/ învățământul dual, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, începând cu ora 9:00, la Liceul Teoretic ”Nicolae Bălcescu” Cluj-Napoca, de către Comisia județeană de admitere, de la nivelul județului Cluj, conform procedurii specifice.

De asemenea, potrivit Calendarului admiterii în învățământul liceal de stat, pentru anul școlar 2022-2023, în perioada 4 – 11 iulie 2022, în toate unitățile de învățământ preuniversitar din județul Cluj, conform programărilor realizate la nivelul unităților de învățământ, se desfășoară activitățile specifice de completare a opțiunilor în fișele de înscriere, pentru filierele teoretică și tehnologică, cu profilurile și specializările aferente.  

Completarea fișelor de înscriere de către absolvenții claselor a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de către diriginții claselor a VIII-a, se desfășoară în unitatea de învățământ de proveniență a elevilor, atât pentru elevii din județul Cluj, cât și pentru elevii din alte județe care optează pentru unități de învățământ liceal din județul Cluj.

Repartizarea computerizată a absolvenților claselor a VIII-a, în învățământul liceal de stat, are loc în data de 14 iulie 2022 și se realizează în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, cu respectarea ordinii opțiunilor elevilor, așa cum sunt acestea consemnate în fișa individuală a fiecărui elev.

În vederea maximizării șanselor de reușită, privind admiterea în învățământul liceal de stat, Inspectoratul Școlar Județean Cluj recomandă elevilor și părinților să completeze un număr cât mai mare de opțiuni, respectiv de coduri, în fișa de înscriere, astfel încât elevii să beneficieze de repartizarea computerizată, în această primă etapă a admiterii în învățământul preuniversitar de stat.

Precizăm faptul că vineri, 1 iulie 2022, Comisia județeană de admitere de la nivelul I.Ș.J. Cluj a validat lista celor 527 de elevi admiși în clasa a IX-a, învățământ vocațional. Totodată, 6 elevi de etnie rromă și 6 elevi cu cerințe educaționale speciale au fost admiși pe locurile speciale dedicate acestora, conform Planului de școlarizare aprobat de către I.Ș.J. Cluj, pentru anul școlar 2022-2023.

În egală măsură, în perioada 4-8 iulie 2022, la sediul unităților de învățământ preuniversitar, care au prevăzute clase de învățământ profesional/ dual, au loc înscrierile în învățământul profesional de stat și în învățământul dual. Fișa de înscriere este unică pentru ambele forme de școlarizare, iar elevii, în funcție de  opțiune, completează codurile corespunzătoare tuturor calificărilor din acea unitate școlară, în ordinea preferințelor.

Elevii reveniți în țară, repatriați, refugiați se pot înscrie în clasa a IX-a, independent de termenele din calendarele metodologiei de admitere în învățământul liceal de stat, profesioal, dual.  Aceștia vor urma procedura referitoare la echivalarea studiilor.

Potrivit prevederilor Ordinului Ministerului Educației, nr.3961/6.06.2022, Comisia județeană de admitere, de la nivelul județului Cluj, soluționează cererile absolvenților claselor a VIII-a care, în perioada studiilor gimnaziale, au obținut premii la olimpiadele naționale și internaționale, precum și solicitările elevilor ucraineni care doresc continuarea studiilor liceale în județul Cluj.

Toate informațiile pe site-ul IŞJ Cluj, https://www.isjcj.ro/ghid-admitere-liceu-2022-isj-cluj/.

loading...
Comenteaza