Au picat BAC-ul, dar nu vor ore suplimentare de pregătire. Meditaţiile gratuite se dovedesc a fi neinteresante pentru tineri

Au picat BAC-ul, dar nu vor ore suplimentare de pregătire. Meditaţiile gratuite se dovedesc a fi neinteresante pentru tineri
Au picat la BAC, dar se arată dezinteresaţi de meditaţii. Absolvenţii care nu au reuşit să obţină o notă de trecere în prima sesiune a examenului maturităţii au şansa de a efectual gratuit consultaţii la şcoală. Însă puţini sunt aceia care fructifică oportunitatea de a îşi îmbunătăţi cunoştinţele pentru a obţine o notă mai bună la examen.

Elevii care nu au promovat prima sesiune a examenului de Bacalaureat și se pregătesc pentru sesiunea de toamnă au o șansă în plus să obţină o notă de trecere. Cei care sunt interesaţi să se pregătească suplimentar au ocazia să participe la meditații gratuite chiar la şcoală. La fel ca în ultimii ani, în mai multe licee din judeţ se organizează consultaţii.

"Este vorba despre şcolile care au avut un număr mare de elevi care nu au trecut Bacalaureatul, nu vorbim despre şcoli cu unul sau doi candidaţi picaţi. S-a discutat cu cei de la şcolile respective şi ei ştiu că trebuie să organizeze pregătiri la materiile de BAC", explică Valentin Cuibus, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj.

Din păcate, prea puţini tineri se arată interesaţi de aceste cursuri. Chiar dacă dascălii vor să-i ajute pe cei care nu au luat note de trecere la bacalaureat şi le oferă ore de pregatire gratuite, puţini sunt cei care trec pragul şcolii.

"Din păcate, la fel ca anul trecut sau la fel ca acum doi ani, numărul elevilor care participă la aceste consultaţii este mic, prea puţini tineri se arată interesaţi de această oportunitate", spune Cuibus.

Tinerii au fost anunţaţi despre posibilitatea de a participa la meditaţii încă de la înscrierile pentru etapa din luna august a bacalaureatului, însă feedback-ul a lipsit cu desăvârşire. În unele şcoli, elevii nici nu au trecut pragul şcolii, în timp ce în altele doar câţiva tineri încearcă să se pregătească pentru examenul care îi aşteaptă în curând.

"Se fac consultaţii în şcoală. Acum urmează şi corigenţele şi se ocupă şi de partea aceasta. Elevii... unii sunt interesaţi, alţii mai puţin; depinde de zi, de materie, de copii... într-o zi se prezintă mai mulţi, în altă zi sunt foarte puţini. La noi în şcoală profesorii organizează voluntar astfel de cursuri pentru a-i ajuta pe tineri să se pregătească mai bine pentru a doua sesiune de BAC. Se fac ore de română, matematică, biologie şi fizică - acestea sunt materiile la care elevii noştri au avut probleme. Oricum, la noi în şcoală au luat Bacalaureatul circa 60 % din cei care s-au înscris, ceea ce pentru un profil tehnic e bine", spun reprezentanţii Colegiului Tehnic Energetic Cluj-Napoca.

Tinerii găsesc mereu motive să sară peste orele de pregătire. Aşadar, de cele mai multe ori, sălile de clasă sunt goale. "În liceul nostru se organizează meditaţii doar teoretic. Asta pentru că elevii nu prea vin...asta e problema. Profesorii îşi dau tot interesul, au făcut un orar de meditaţii, dar copiii nu sunt interesaţi. Pe unii nici măcar nu îi interesează BAC-ul. Ei ar veni eventual când au ei chef, fără să respecte anumite ore; alţii zic că nu au nevoie de meditaţii şi că ei învaţă altfel, că au ei profesorii lor, acestea sunt argumentele lor", explică Andrei Feher, director adjunct al Colegiului Tehnic Anghel Saligny din Cluj-Napoca.

Cât despre rezultatele pe care aceste ore de consultaţii le au, şeful inspectoratului clujean apreciază că sunt destul de dificil de cuantificat, mai ales având în vedere faptul că judeţul Cluj a avut un procent mare de promovabilitate, raportat la alte judeţe. De altfel, Clujul s-a situat pe primul loc în ceea ce priveşte rata de promovabilitate pe ţară, cu un procent de 83,42 la sută în prima sesiune de examene.

A doua sesiune a Bacalaureatului va începe în 17 august cu probele orale şi de competenţă, iar din 24 august până în 28 august elevii vor susţine probele scrise. Primele rezultate vor fi afişate în 31 august, iar în 3 septembrie vor fi afişate rezultatele finale.

Comenteaza