BAC 2015: Subiectele date la proba de limba română, real şi uman

BAC 2015: Subiectele date la proba de limba română, real şi uman
Elevii de clasa a XII-a au susţinut luni, 29 iunie, proba scrisă de limba română a examenului de bacalaureat.

În funcţie de profilul şi filiera pe care le-au urmat în învăţământul liceal, candidaţii au primit două tipuri de subiecte, pe care au trebuit să le rezolve în cel mult trei ore. Astfel, absolvenţii filierei teoretice, profilul umanist, şi cei ai filierei vocaţionale, profilul pedagogic, au avut aceleaşi subiecte, iar absolvenţii filierei teoretice, profilul real, şi ai filierei tehnologice au primit cerinţe diferite. 

Varianta de subiecte extrasă luni pentru proba scrisă la limba şi literatura română de la examenul de bacalaureat, la profilul real şi filiera tehnologică, a fost cea cu numărul 5. Candidaţii au avut de rezolvat trei subiecte cu mai multe cerinţe, notate cu câte 30 de puncte, zece puncte fiind acordate din oficiu

La primul punct au avut de răspuns la nouă întrebări pe baza unui fragment de text din piesa de teatru "Trei generaţii" de Lucia Demetrius, în timp ce la cel de-al doilea au avut de redactat un text argumentativ de 150-300 de cuvinte despre importanţa practicării unui sport la orice vârstă.

La ultimul punct au trebuit să scrie un eseu de 600-900 de cuvinte pe tema particularităţilor de concepţie a unui personaj într-un text narativ aparţinând de Ion Creangă, George Călinescu sau Marin Preda. 

La subiectele de uman, absolvenţii clasei a XII-a au avut de răspuns la primul punct la nouă cerinţe formulate pe baza unui fragment din piesa de teatru "Ultima oră" de Mihail Sebastian. La subiectul al II-lea au avut de scris un text argumentativ de 150-300 de cuvinte despre rolul scriitorilor în societate, iar la ultimul li s-a cerut să redacteze un eseu de 600-900 de cuvinte în care să prezinte relaţia între două personaje dintr-un roman interbelic studiat. 

La fel ca la profilul real, fiecare subiect a fost notat cu câte 30 de puncte, zece puncte fiind acordate din oficiu.

Testele scrise vor continua marţi, 30 iunie, cu limba şi literatura maternă (maghiară, germană, slovacă, ucraineană, sârbă sau croată). Miercuri va urma proba obligatorie a profilului, respectiv matematică pentru absolvenţii profilului real şi istorie pentru cei de la profilul umanist, şi vineri proba la alegere a profilului şi specializării: biologie, geografie, fizică, chimie, logică, informatică, sociologie, psihologie, economie sau filosofie.

Rezultatele vor fi afişate în 6 iulie până la ora 12:00, iar contestaţiile vor fi depuse în aceeaşi zi, între orele 12:00 şi 16:00, urmând ca în perioada 7-9 iulie să fie soluţionate. Rezultatele finale vor fi afişate în 10 iulie.

Comenteaza