BAC 2016. Ei sunt elevii de 10 ai Clujului!

BAC 2016. Ei sunt elevii de 10 ai Clujului!
Doi tineri clujeni au reuşit, în acest an, performanţa de a obţine 10 pe linie la Bacalaureat. Ambii învaţă de licee de tradiţie din Cluj-Napoca. Pe locul al treilea în judeţ, media 9,96 s-a clasat un tânăr care a fost deja acceptat de prestigioasa universitate britanică Oxford.

Radu Cristian Andreescu a terminat Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu", specializarea "Ştiinţe Sociale", şi a primit note maxime la toate probele Bacalaureatului: 10 la Limba şi literatura română, 10 la Istorie şi 10 la Logică, argumentare şi comunicare.

Radu a obţinut, în acest an, Premiul I la Filosofie, în cadrul Olimpiadei Naţionale de Ştiinţe socio-umane. Acum doi ani, în 2014, pe când se afla în clasa a X-a, Radu a câştigat şi Olimpiada Naţională de Limba şi literatura română. În plus, tânărul "de nota zece" este şi un talentat poet. 

"În primul rând, vreau să îi felicit pe toţi copiii de la "Ghibu", avem promovabilitate de 100% pentru generaţia care a terminat acum liceul acum. În ceea ce-l priveşte pe Radu Andreescu, el este printre cei cu care ne mândrim. Un copil deosebit, aproape ca un adult, nu este un adolescent... Are rezultate spectaculoase în tot ceea ce a făcut, este un copil extraordinar. O spun cu mândrie că i-am predat istorie, lui şi altor 28 de copii care au dat acum Bacalaureatul, din care 23 au luat peste 9, iar 7 au fost notaţi cu 10", ne-a declarat Monica Bereş, directorul Liceului Teoretic "Onisifor Ghibu".

Raul Bogdan Oltean este cel de-al doilea "elev de 10" al Clujului la Bacalaureatul din acest an. Tânărul a învăţat la Colegiul Naţional "George Bariţiu", specializarea "Ştiinţe Sociale", iar fişa sa arată zece pe linie la Bac: Limba şi literatura română - 10, Istorie - 10, Geografie - 10.

Raul a participat în 2015 la Olimpiada Naţională de Sociologie, prilej cu care a acordat un interviu postului de radio al Universităţii Babeş-Bolyai.

"Şcoala îmi oferă, pe lângă ideea de educaţie şi învăţare, o mulţime de alte posibilităţi de evoluare. Aici aş putea include proiectele, olimpiadele şi concursurile la care am participat până acum şi la care cu siguranţă voi participa şi de-acum înainte. Consider că diplomele oferite în urma acestora vor fi un atuu important într-o viitoare carieră", declara atunci Raul Oltean.

El spunea că, pe lângă şcoală, îi place foarte mult să călătorească, să cunoască locuri din ţară şi străinătate, de unde se întoarce de fiecare dată cu numeroase fotografii. În 2016, Raul s-a calificat la faza naţională a Olimpiadei de Geografie.

"Rezultatele Colegiului Naţional "George Bariţiu" sunt foarte bune, avem promovabilitate de 100 la sută. Din primele calcule pe care le-am făcut, media notelor obţinute la Bacalaureat de elevii noştri este peste media judeţului. O supriză plăcută, în ghilimele, este media de 10 a lui Raul. Spun "în ghilimele" pentru că Raul este un absolvent de excepţie al colegiului nostrum. A fost olimpic naţional în clasa a XI-a, pregătit de mine, la Sociologie. Iar în clasa a XII-a a ajuns la faza naţională la Geografie. Este un elev liniştit, puţin rezervat, îi place lectura, drumeţiile, are hobby-uri frumoase şi intresante. Raul a adus multe premii Colegiului nostru din activităţi extracuriculare. A făcut parte, de exemplu, din echipa care a reprezentat România în Concursul "Euroscola" organizat de Comisia Europeană, competiţie câştigată de noi", a declarat Alina Bărăian, directorul Colegiului Naţional "George Bariţiu".

"Premierea copiilor cu media 10 va fi făcută de Ministerul Educaţiei şi de Consiliul Judeţean Cluj. Pentru profesorii lor nu sunt premii, ci alte beneficii, în special în ce priveşte gradaţiile profesionale. Educaţia are rezultate mai bune, mă refer la Cluj, decât atenţia care i se acordă în societate", a declarat şeful Inspectoratului Şcolar al Judeţului Cluj, Valentin Cuibus.

Alţi doi elevi au promovat Bac-ul cu media 9,96 - Mihnea Vlad Ciubus (băiatul inspectorului-şef Valentin Cuibus), care a învăţat la Colegiul Naţional "Emil Racoviţă", şi Parascovia Ursu, de la Colegiul Naţional Pedagogic "Gheorghe Lazăr".

Mihnea Cuibus a fost acceptat deja şi va merge la celebra Universitate Oxford, din Anglia. "Sunt mândru de ceea ce a realizat Mihnea. El va studia din toamnă la Merton College din cadrul Universităţii Oxford. Este o secţie cu trei specializări, Economie, Filosofie şi Politică".

Colegiul Merton are o tradiţie de peste 750 de ani în educaţie, fiind înfiinţat în 1264. Acolo au învăţat laureaţi ai Premiului Nobel şi alţi lideri în diverse domenii culturale şi ştiinţifice, precum TS Eliot (laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1948), JRR Tolkien (autorul seriei "Stăpânul Inelelor") sau Andrew Wiles (matematician, celebru pentru că a remonstrat "Marea teoremă a lui Fermat", o celebră teoremă de teoria numerelor enunţată de Pierre de Fermat în anul 1637 şi demonstrată complet abia 357 de ani mai târziu de către Wiles).


Parascovia Ursu a fost şi ea aproape de "zece pe line", terminând Bac-ul tot cu media 9,96. Tânăra, născută în Republica Moldova, a terminat clasa a XII-a la Colegiul Naţional Pedagogic "Gheorghe Lazăr" din Cluj-Napoca.

Comenteaza