Bac 2017. Corpul de control al ministrului Educaţiei, verificări în cazul lucrărilor cu scrisuri diferite

Bac 2017. Corpul de control al ministrului Educaţiei, verificări în cazul lucrărilor cu scrisuri diferite
Corpul de control al ministrului Educaţiei va face, vineri, verificări la centrul de evaluare din Capitală, în cazul a doi elevi care au picat proba la istorie a examenului de bacalaureat după ce un profesor corector a considerat că pe lucrările lor sunt două scrisuri diferite, a anunţat Liviu Pop.

"Semnez ordinele de ministru prin care voi trimite Corpul de Control la centrul zonal de evaluare din Bucureşti. Mâine dimineaţă, la prima oră, Corpul de Control va verifica ce s-a întâmplat acolo vis-a-vis de lucrările celor doi candidaţi. Aştept răspunsul să vedem ce putem face din punct de vedere legal. Încă nu ştim ce se impune, deocamdată căutăm problema şi soluţia. Controlul nu va dura mai mult de o zi", a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Educaţiei, Liviu Pop.

Doi elevi au picat proba la istorie a examenului de bacalaureat, după ce acelaşi profesor corector a considerat că pe lucrările lor sunt două scrisuri diferite şi că s-a încercat fraudarea probei, Inspectoratul Şcolar spunând, însă, că dascălul nu este grafolog pentru a trage astfel de concluzii.

Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dâmboviţa, doi elevi au fost eliminaţi din examenul de bacalaureat, pe motiv de fraudă, pentru că aceluiaşi profesor corector i s-a părut că pe lucrările lor la istorie apar scrisuri diferite. Elevii au susţinut examenul în centre diferite, unul în Titu, celălalt în Moreni. „Punctul meu de vedere şi al comisiei judeţene este că este total neîntemeiată decizia pe care a luat-o corectorul şi, ulterior, preşedintele comisiei de evaluare, dintr-un motiv foarte simplu, nu suntem niciunul grafologi să identificăm că două scrisuri ca fiind ale unor persoane diferite. Am vizionat înregistrările din sala de examen şi nicio secundă nu s-a întâmplat ceva în neregulă. Copiii au scris de la început până la sfârşit, n-au dat foaia nimănui, nu au lăsat spaţii goale, prin urmare, sutem îndreptăţiţi să credem că au fost greşit interpretate aceste lucrări şi că decizia care s-a luat nu a fost cea corectă", a declarat inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dâmboviţa, Sorin Ion.

Părinţii elevilor eliminaţi au depus câte un memoriu în acest sens la Ministerul Educaţiei.

„Din câte imi dau seama, odată ce aceste lucrări au ajuns la primul evaluator, care a avut aceste suspiciuni, lucrarea nu a mai ajuns la cel de al doilea, iar comisia a luat decizia de a anula lucrările. Puteau să solicite un control asupra legalităţii desfăşurării examenului, dacă s-ar fi constatat în urma probelor acest lucru, se putea anula examenul şi ulterior. Această decizie a fost luată pe baza unei prezumţii de vinovăţie.(...)Aceşti copii meritau o şansă. Elevii, când s-au văzut eliminaţi din examen, au fost la mine în primul minut, după care au depus un memoriu la Ministerul Educaţiei. Fetei de la Titu i s-a făcut rău după ce a ieşit de la mine din birou, a fost luată cu Salvarea", a adăugat Sorin Ion.

Sorin Ion a afirmat că dacă nu se va face dreptate pentru aceşti elevi, el va cere să fie anchetat de corpul de control pentru a demonstra buna desfăşurare a examenului de bacalaureat.

„Dacă măsura dispusă şi decizia de anulare a lucrărilor rămâne definitivă, mă văd nevoit ca eu însumi să cer să fiu controlat de către corpul de control, pentru că o astfel de decizie ar putea implica în mod obligatoriu, o complicitate din partea comisie. Iar pentru activitatea comisiei, eu garantez că nu s-a întămplat nimic ilegal în timpul examenului. Şi garantez şi pentru colegii mei care au fost preşedinţii centrelor de examen", a explicat inspectorul general.

 

Comenteaza