BAC de toamnă 2015: Subiectele primite la proba de limba şi literatura română

BAC de toamnă 2015: Subiectele primite la proba de limba şi literatura română
Mii de tineri din toată ţara au trecut astăzi prin emoţiile examenului maturităţii. Luni s-a dat start probelor scrise din cadrul Bacalaureatului de toamnă, odată cu examenul la limba şi literatura română.

În funcţie de profilul şi filiera pe care le-au urmat în învăţământul liceal, candidaţii au primit două tipuri de subiecte, pe care au trebuit să le rezolve în cel mult trei ore.

Cei care au terminat profilul Real au avut de rezolvat la primul subiect mai multe cerinţe legate de poezia „Dor" scrisă de Nicolae Labiş, în timp ce la subiectul al doilea, aceştia au avut de scris un text argumentativ privind importanţa implicării tinerilor în activităţile umanitare. La subiectul III, tinerii au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte despre particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-o nuvelă studiată.

Cei de la profilul Uman au avut, la Subiectul I, poezia "Preludiu de toamnă" de Radu Stanca. La al doilea subiect, aceştia au avut de redactat un text argumentativ de 150-300 de cuvinte despre utilitatea cunoaşterii biografiei unei personalităţi culturale/ştiinţifice, iar la ultimul punct au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte, în care să prezinte relaţia dintre două personaje dintr-o nuvelă studiată.

În a doua sesiune a Bacalaureatului, candidaţii vor susţine examenul doar la probele pe care le-au picat în vară. Astfel, marţi, Bac-ul va continua cu Limba Maternă, miercuri cu proba obligatorie în funcţie de profil (Matematică sau Istorie), iar vineri are loc ultima proba, la alegere din 10 materii.

A doua sesiune a bacalaureatului a început în 17 august cu probele orale şi de competenţă, iar din 24 august până în 28 august elevii susţin probele scrise. Primele rezultate vor fi afişate în 31 august, iar în 3 septembrie vor fi publicate rezultatele finale.

La nivel naţional, 55.000 de candidaţi s-au înscris la probele sesiunii de toamnă a examenului maturităţii, examen care reprezintă o a doua şansă pentru absolvenţii de liceu care au picat în sesiunile anterioare. La Cluj, pentru Bacalaureatul de toamnă s-au înscris 1186 de candidaţi, dintre care 799 sunt absolvenţi ai promoţiei curente, iar ceilalţi 387 absolvenţi ai promoţiilor anterioare.

Examenul se desfăşoară conform următorului calendar:
24 august Limba şi literatura română - proba E)a) - proba scrisă
25 august Limba şi literatura maternă - proba E)b) - probă scrisă
26 august Proba obligatorie a profilului - proba E)c) - probă scrisă
28 august Proba la alegere a profilului şi specializării - proba E)d) - probă scrisă
31 august Afişarea rezultatelor şi depunerea contestaţiilor
1-2 septembrie Rezolvarea contestaţiilor
3 septembrie Afişarea rezultatelor finale

Comenteaza