BAC-ul de toamnă. Peste 800 de candidați la Cluj/ Calendarul examenelor

BAC-ul de toamnă. Peste 800 de candidați la Cluj/ Calendarul examenelor

Sesiunea de toamnă a examenului național de Bacalaureat începe marți, 16 august, cu proba scrisă la Limba și literatura română.

802 candidați s-au înscris, în județul Cluj, la examenul de Bacalaureat, sesiunea de toamnă. Dintre aceștia, 555 candidați provin din promoţia curentă 2021-2022, iar 247 sunt candidați din promoţiile anterioare.

Probele scrise din cadrul examenului național de Bacalaureat, sesiunea august- septembrie 2022, încep marți, 16 august 2022, cu proba scrisă la Limba și literatura română (proba E.a), urmată miercuri, 17 august 2022, de proba scrisă obligatorie a profilului – proba E.c). Joi,18 august 2022 este programată să se desfășoare proba scrisă la alegere a profilului și a specializării – proba E.d), iar vineri, 19 august 2022, va avea loc proba scrisă la limba și literatura maternă – proba E.b)., pentru candidații care au studiat în limba minorităților naționale.

La nivelul județului Cluj sunt organizate  4 centre de examen: 2 centre în municipiul Cluj-Napoca, 1 centru la Turda și 1 centru la Dej. La acestea se adaugă un centru zonal de evaluare a lucrărilor scrise.

Probele scrise încep la ora 9:00, iar accesul candidaților în săli este permis până la ora 8:30

Timpul alocat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui candidat.

Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio. 

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru. Mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen. Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum: ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloace electronice de calcul, de stocare a informației sau de comunicare (telefoane, tablete, căști, smartwatch etc). Candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de către aceștia ori de către alți candidați. Drept consecință, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului național de Bacalaureat.

În perioada 22-29 august 20222 se vor desfășura probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă, într-o limbă de circulație internațională, precum și evaluarea competențelor digitale.

Afișarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 31 august 2022 (până la ora 12:00). 

Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în centrul de examen, în intervalul orar 12:00–18:00 sau pot fi transmise prin mijloace electronice, pe adresele afișate la avizierele centrelor de examen, sens în care candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor (perioada 1-2 septembrie 2022), vor fi comunicate sâmbătă, 3 septembrie 2022.

Nota minimă de promovare, pentru fiecare probă scrisă, este 5 (cinci), iar media finală pentru promovarea examenului național de Bacalaureat este cel puțin 6 (șase).

loading...
Comenteaza