Bătălie politică pe numirea directorilor de şcoli. Un fost ministru al PSD vrea să amâne concursul. Vezi la ce şcoli din Cluj se caută directori

Bătălie politică pe numirea directorilor de şcoli. Un fost ministru al PSD vrea să amâne concursul. Vezi la ce şcoli din Cluj se caută directori
În data de 13 septembrie a început înscrierea candidaţilor pentru concursul de ocupare a funcţiilor vacante de director şi director adjunct în toate şcolile din România.

La nivelul Clujului vor fi scoase la concurs posturile de director iar în unele cazuri şi cele de director adjunct, în toate cele 216 şcoli cu personalitate juridică din judeţ, incluzând aici grădiniţe, şcoli primare şi gimnaziale, şcoli profesionale, licee şi colegii.

Conform deciziei Ministerului Educaţiei, dosarele de concurs vor fi depuse electronic pe platforma informatică MONMedu, în perioada 13 septembrie - 2 octombrie, potrivit procedurii de înscriere electronică, disponibilă pe site-ul inspectoratului școlar județean.

Este important de precizat faptul că din 2008 nu au mai fost organizate concursuri pentru ocuparea funcţiilor de director în şcoli, iar conducătorii unităţilor de învăţământ erau numiţi prin delegaţie, de către inspectoratele şcolare, pe perioade de câte un an.

Actualul ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat, la începutul anului şcolar, într-o conferinţă de presă, că „după 10 ani de intruziune politică în şcoală este momentul pentru reprofesionalizarea managementului scolar".

Decizia ministrului tehnocrat al Educaţiei de a finaliza până la alegerile parlamentare din decembrie concursurile pentru posturile de director în şcoli nu le-a căzut bine unor politicieni.

"Concursul pentru ocuparea funcţiilor de director şi de director adjunct se organizează numai după finalizarea semestrului II, la începutul noului an şcolar", prevede un aliniat nou la articolul 257 din legea educaţiei, indrodus ca amendament de Comisia de Învăţământ a Senatului, condusă de fostul ministru PSD al Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Asta ar înseamna ca funcţiile de director să fie ocupate prin concurs abia în vara anului viitor şi nu în această toamna, aşa cum a programat Ministerul Educaţiei, informează mediafax.ro.

Amendamentul a fost adus unui proiect de lege care nu are nicio legătură cu managementul şcolilor, unde este reglementată consilierea în carieră a elevilor iar modificarea privind concursurile pentru posturile de directori şcolari apare doar în anexă, unde sunt trecute în mod explicit modificările legislative, mai arată sursa citată.

Ministerul Educației anunţă însă că nu va renunța la organizarea concursului de directori de școli. Purtătorul de cuvânt a Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei, a spus, la Europa FM, că va cere reîntoarcerea acestui proiect în comisie, în condițiile în care Senatul ar putea da votul final chiar luni, 19 septembrie.

Potrivit metodologiei elaborate de Ministerul Educaţiei, concursul pentru ocuparea funcţiilor vacante de conducere în şcoli are două componente: naţională şi locală.

Prima componentă presupune susţinerea unei probe scrise, care constă în rezolvarea în maximum 120 de minute a unui test-grilă cu itemi elaborați de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice. Cu acest prilej vor fi evaluate aptitudinile cognitive şi competențele manageriale ale candidaților, ambele cu o pondere de 50%. Proba scrisă va avea loc în 12 octombrie.

Ulterior, la nivelul comisiilor judeţene candidaţii vor susţine alte două probe: analiza CV-ului, respectiv un interviu în fața comisiei de concurs, unde se susţine oferta managerială și un plan operațional pentru un an, cu o durată de maximum 30 de minute.

Interviul și evaluarea CV-ului se vor desfășura în perioada 17 octombrie - 17 noiembrie. Afişarea rezultatelor concursului este programată în data de 18 noiembrie, fiind urmată de o perioadă alocată depunerii contestaţiilor: 21-23 noiembrie.

Soluţionarea contestaţiior şi afişarea rezultatelor finale sunt prevăzute pentru intervalul 24 noiembrie - 9 decembrie. Ultima etapă a concursului - validarea în consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar a rezultatelor finale și transmiterea acestora la minister - este programată în data de 16 decembrie.

Comenteaza