Bene ţine pe loc noul Inspectorat Şcolar. "Probabil vom rezilia contractul în săptămânile viitoare" FOTO

Bene ţine pe loc noul Inspectorat Şcolar.
Noul sediu al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) bate pasul pe loc. În 2016, la clădire nu s-a muncit aproape deloc.

ISJ ar trebui să aibă un sediu nou, dar lucrările sunt departe de a fi încheiate. Ba dimpotrivă: în 2016, activitatea a fost aproape de zero. Avem banii, nu avem ce face cu ei, se plânge conducerea inspectoratului. 

Anul acesta, ISJ a avut alocaţi 7,8 milioane de lei; cu patru milioane ar fi urmat să se plătească terminarea sediul inspectoratului, iar cu restul să se ridice "la roşu" clădirea clubului sportiv. După şase luni, toţi cei 7,8 milioane de lei sunt tot în cont.

„În 2016 nu am decontat niciun leu. S-a mişcat puţine lucruri. Stadiul fizic al lucrărilor este de 66-67% pentru clădirea inspectoratului şi de 3-4% la imobilul mai mic din spate, unde ar trebui să funcţioneze Clubul Sportiv Şcolar Viitorul", a spus Cuibus.

Lucrurile au mers prost şi în 2015. Inspectoratul nu a avut destui bani pentru finalizarea lucrărilor, dar chiar şi aşa a pierdut o parte din fonduri, pentru că nu a avut pe ce să le cheltuie. 

Pe de altă parte, şeful ISJ a declarat că măsura rezilierii contractului este luată în calcul, dar este greu de luat, pentru că o nouă licitaţie ar însemna o lungă perioadă de blocaj din cauza birocraţiei. "Probabil vom rezilia contractul în săptămânile viitoare, dacă nu se mişcă lucrurile. Ar însemna un proces, iar acest lucru ar bloca lucrările timp de doi ani", a menţionat şeful ISJ.

Şantierul pentru construirea noului sediu al inspectoratului a început în 2011, când au apărut şi primele probleme, lucrările fiind sistate o bună perioadă de timp de contestaţii. După reluarea acestora, au început bătăile de cap în legătură cu ritmul de lucru al constructorilor, care nu au depăşit viteza unui melc.

În spatele lucrărilor de la noul sediu al ISJ se află Construdava, aflată în insolvenţă, o firmă deţinută în proporţie de 50% de Napocamin (controlată de familia omului de afaceri Ioan Bene). Construdava a fost o firmă "abonată" la contracte în Cluj-Napoca.

În ultimii ani, compania a câştigat licitaţiile pentru lucrările la mai multe obiective, printre care parkingul de pe aleea Băişoara, parkingul de pe Negoiu, unde a riscat rezilierea, hala agroalimentară din cartierul Grigorescu sau construirea unei unităţi în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară.

Construdava a fost înfiinţată în 2006, cu doi ani înainte de Dava Invest, cele două firme având sediul la aceeşi adresă, în Sighetu Marmaţiei. În 2015, trei şcoli din Cluj au intrat într-un amplu proces de reabilitare, lucrările fiind realizate de o asociere din care face parte şi Dava Invest. Potrivit lui Valentin Cuibus, una dintre acestea, Liceul Mihai Eminescu, are şanse mari să nu fie dat în folosinţă până la începerea noului an şcolar.

Comenteaza