Video Boc, despre greva profesorilor: "Solicitările sunt legitime, dar nu putem sacrifica generații de copii"

Boc, despre greva profesorilor: "Solicitările sunt legitime, dar nu putem sacrifica generații de copii"

Primarul Emil Boc consideră că solicitările profesorilor sunt legitime, dar că "dascălii trebuie să înțeleagă că nu putem sacrifica generațiile de copii" care urmează să susțină exemenele naționale.

Se încheie cea de-a treia săptămână de grevă generală din Învățământ, iar profesorii nu sunt mulțumiți de oferta cu care au venit guvernanții după mai multe rânduri de negocieri, astfel că protestul continuă.

Întrebat la ZIUA LIVE despre criza din Învățământ, edilul Clujului, Emil Boc, a răspuns că "solicitarile profesorilor sunt legitime", dar că a înțeles de la guvernanți că "s-au găsit soluțiile financiare" pentru Educație și că acum "trebuie găsit acel echilibru ca copiii să încheie anul școlar".

"Am mai spus și repet: solicitarile profesorilor sunt legitime. De la educație începe totul, constituie temelia dezvoltării oricărei societăți. Deci, din acest punct de vedere nu pot să spun decât DA, pentru că știu ce valoare are educația pentru societate. Educația este cheia construirii unei vieți mai bune, e indicutabil - un om educat este, cu siguranță, un om cu care poți să construiești mult mai bine decât cu un om needucat. Prin urmare, este evident că ai nevoie de infrastructură - ai nevoie de profesori, de un sistem educațional articulat și plătit. Asta s-a făcut, asta am înțeles de la guvernanți că, prin ceea ce s-a făcut în aceste două săptămâni, s-au găsit soluțiile financiare pentru a pune educația la temelia sistemului de construcție a societății românești", a spus Emil Boc, vineri, la ZIUA LIVE.

Primarul spune că "politicienii trebuie să continue dialogul, să vadă ce se poate face în plus", dar că profesorii ar trebui să înțeleagă că "nu putem sacrifica aceste generații", care au de susținut examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat. 

"Evident că politicienii trebuie să continue dialogul, să vadă în fiecare zi ce se poate face în plus, dar, pe de altă parte, și dascălii trebuie să înțeleagă că nu putem sacrifica aceste generații de copii care așteaptă să intre în ciclu școlar și universitar din cauza grevelor. (...) Gândiți-vă ce calvar este pe aceste familii din România care sunt în situația de a avea copiii în fața exemenelor. Trebuie să te gândești și la acest aspect. Așa cum medicii au acel jurământ al lui Hipocrate, și profesorii trebuie să aibă conștiința aceasta a unui 'Dumnezeu al Educației' pe care trebuie să îl servească indiferent de situație. Trebuie să găsească acum echilibrul ca acești copii să încheie anul școlar, ca să poată susține Evaluarea Națională și Bacalaureatul. Sunt pozitiv și cred că această grevă va conduce la reluarea activităților școlare, până la urmă și la continuarea exemenelor. Nu avem voie să pierdem generații sub nicio formă!", a adăugat Emil Boc.

Angajații din Învățământ au intrat în grevă generală pe 22 mai, iar protestele continuă în întreaga țară, inclusiv la Cluj, unde, conform sindicatelor, circa 80% din angajații din școli și grădinițe participă la acest protest.

Comenteaza