Cea mai mare universitate din Cluj, îngrijorată de schimbările legislative din educaţie

Cea mai mare universitate din Cluj, îngrijorată de schimbările legislative din educaţie
Reprezentanţii Universităţii Babeş-Bolyai critică dur modificările legislative propuse în domeniul studiilor doctorale.

"Universitatea Babeș-Bolyai urmărește cu îngrijorare recenta avalanșă de schimbări legislative ce afectează studiile de doctorat din Romania. În ultimii ani, reglementările naționale privind educația au suferit nenumărate modificări, dar marea lor majoritate se referă la studiile de doctorat (să amintim doar frecventele ajustări ale standardelor de abilitare, toate prezentate ca fiind obiective)", precizează profesori ai UBB Cluj.

Reprezentanţii instituţiei susţin că toți cei ce se abat de la etica universitară trebuie sancționați exemplar pe baza unei legislații adecvate. Ba mai mult, aceştia susţin că la UBB, o astfel de abatere s-a soldat cu desfacerea contractului de muncă al unui conducător de doctorat. Din păcate, în loc să se facă acest lucru, noile proceduri introduc noi aspecte birocratice și îi consideră suspecți în avans pe cei care încă doar lucrează la o viitoare teză de doctorat, mai spun ei.

"Studiile de doctorat sunt oricum suprareglementate la nivel național, dar portițe de eludare se găsesc întotdeauna. Mai importantă ar fi educarea tuturor celor implicați asupra rolului studiilor de doctorat. Acest rol constă în formarea tinerilor cercetători științifici și nicidecum în acordarea de titluri de noblețe unor persoane care au ajuns deja la un anumit vârf al carierei. Chiar dacă nu e ilegal, este totuși imoral și neetic ca o persoană cu înalte responsabilități publice (deci teoretic foarte ocupată) să fie în același timp și student-doctorand, de multe ori într-un program cu frecvență și cu bursă. Este, de asemenea, nepotrivit ca titlul de doctor să fie criteriu de promovare într-o instituție sau compartiment care nu are ca obiect de activitate cercetarea științifică în domeniul în care s-a obținut acest titlu", se arată în comunicatul de presă.

Reprezentanţii celei mai mari instituţii de învăţământ superior din Cluj-Napoca susţin că ei promovează cu tărie autonomia universitară și responsabilizarea universităților, inclusiv în ceea ce privește acordarea titlurilor de doctor.

 

Comenteaza