Cîmpeanu: Majoritatea școlilor din Europa sunt decuplate de rata de infectare. Aș susține și eu revenirea la o decizie descentralizată

Cîmpeanu: Majoritatea școlilor din Europa sunt decuplate de rata de infectare. Aș susține și eu revenirea la o decizie descentralizată

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, vineri, că ar susține "alături de elevi revenirea la o decizie descentralizată – școală cu prezență fizică acolo unde nu există probleme de ordin sanitar".

Cîmpeanu a admis, într-un interviu acordat HotNews.ro, că "în școlile unde au putut fi asigurate condițiile pentru testare, distanțare și toate celelalte măsuri de protecție sanitară, da, nu există un răspuns pentru a închide".

"Dacă mă gândesc la propunerea Consiliului Național al Elevilor, argumentul fiind de ce să nu poată facă școală cu prezență fizică o școală unde rata de infectare este foarte, foarte jos, o școală unde nu există cazuri de infectare, o școală unde au putut fi asigurate condițiile pentru testare, distanțare și toate celelalte măsuri de protecție sanitară, da, nu există un răspuns pentru a închide, nu este un argument pentru a nu permite prezența fizică în acea școală. Pe baza acestor considerente, aș susține și eu, alături de elevi, revenirea la o decizie descentralizată – școală cu prezență fizică acolo unde nu există probleme de ordin sanitar. Dar această decizie va trebui validată, va fi luată la nivelul CNSU și va trebui să fie validată împreună cu autoritățile sanitare. Am precizat punctul de vedere al Ministerului Educației, care coincide cu cel al Consiliului Național al Elevilor", a spus Cîmpeanu pentru HotNews.ro.

Ministrul a declarat că și-ar dori ca modul de funcționare al școlilor în pandemie să fie descentralizat și adaptat situației.

"Conform unei informări pe care am primit-o de la Bruxelles, marea majoritate a sistemelor de educație din Europa - cred că e o singură excepție, au decuplat modul de funcționare a școlilor de rata de infectare. Și cred că a fost o decizie corectă, din această perspectivă. Lucru pentru care am adoptat și noi această decizie și cei mai mulți au fost de acord cu ea. Pe de altă parte, însă, atunci când rata de infectare este foarte mare, nu poți să faci abstracție de rata de infectare. Pe baza acestor două considerente, vă spun că mi-aș dori să putem descentraliza modul de funcționare al școlilor pe baza unor elemente mai reale, mai concrete, la nivelul fiecărei școli", a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Comenteaza