Cluj: Cercetători din cadrul UBBMed, într-un proiect internațional pentru elaborarea de noi tratamente în cancer

Cluj: Cercetători din cadrul UBBMed, într-un proiect internațional pentru elaborarea de noi tratamente în cancer

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, prin UBBMed este parte dintr-un consorțiu internațional angajat într-un proiect de 33 de milioane de coroane suedeze, urmărind să genereze în următorii ani noi tratamente în oncologie prin reprogramare celulară. 

Demersul internațional este coordonat de Universitatea din Lund, finanțarea este asigurată de  European Innovation Council , iar proiectul se numește „ RESYNC – Functional chemical reprogramming of cancer cells to induce antitumor immunity ” .

” Imunoterapia sa situat în ultimul timp în prim-planul studiilor privind tratamentul cancerului, sistemul imunitar al organismului putând fi activat pentru a lupta cu celulele canceroase. Unul dintre obiectivele consorțiului RESYNC, este acela de a selecta combinații adecvate de molecule mici care reprogramează celulele canceroase în așa-numitele celule dendritice, purtătoare de antigen, care pot activa sistemul imunitar pentru a elimina cancerul.

Vom conduce cercetările bioinformatice ale proiectului, în cadrul acestor date de exprimare a genelor din diferite stări celulare vor fi folosite pentru a selecta molecule mici pentru inducerea efectului dorit. Aceasta o extensie a studiilor , în cadrul acestor ani sunt folosite date pentru așa-numitele abordări de reutilizare, în care compușii existenți în moduri noi în medicină. Proiectul RESYNC oferă o nouă abordare a acestui concept, aplicată tipurilor de cancer foarte greu de altfel, cum ar fi cancerul pancreatic și colorectal. Aștept cu nerăbdare să lucreze cu partenerii consorțiului RESYNC pe această temă în viitorul apropiat” , afirmă dr. Andreas Bender, reprezentantul UBB-STAR Institute și coordonatorul proiectului din partea UBB.

Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David subliniază că „ UBBMed a fost lansat recent (2022), acoperind strategic trei arii clinice (sănătatea mintală; boli netransmisibile – deocamdată mai ales cancer -; și sănătate publică), alături de alte condiții medicale mai specifice (în funcție de proiectele existente). ) și două abordări transversale strategice (inginerie & tehnologie medicală și etica & psihosociologia medicinei), alături de alte demersuri interdisciplinare mai specifice. Așadar , oncologia este una din ariile principale ale noului program UBBMed , pe care o dezvoltăm strategic împreună cu Institutul de Oncologie din Cluj-Napoca (IOCN), cu aplicații apoi în mai multe infrastructuri clinice din Cluj-Napoca și din țară.

Acest proiect al grupului condus de colegul nostru Andreas Bender este unul care acoperă excelent componenta de inovare din aria de cercetare-dezvoltare-inovare a UBBMed în zona oncologiei și tehnologiilor medicale. Într-adevăr, proiectele mai vechi sau mai recente ale UBB în zona oncologiei (prin biologie clinică, fizică medicală, chimie clinică, informatică, psihologie clinică, sănătate publică etc.) au țintit până acum mai ales zone (1) de cercetare fundamentală sau aplicativă (ex. „ Nanosonde optice cu țintire tumorală specifică pentru ghidarea în timp real a intervențiilor chirurgicale în cancerul ovarian prin imagistica de contrast în domeniul infraroșu apropiat” – proiect recent de aproximativ 2 000 000 Euro, în parteneriat cu IOCN) și (2) de cercetare-dezvoltare (ex. proiect în derulare cu Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene –  https://news.ubbcluj.ro/ubb-isi-conecteaza-programul-ubbmed -in -domeniul-sanatatii-cu-joint-research-center -al-comisiei-europene-si-european-network-cancer-registries/ ), dar extensia UBBMed spre inovare și mai ales susținerea acestui demers către European Innovation Council găzduiește o nouă linie științifică pe care grupul condus de Dr. Bender. o deschide performant în UBBmed .”

loading...
Comenteaza