Clujul, capitala mondială a matematicii. Circa 700 de elevi din peste 100 de ţări vor concura simultan în Polivalentă

Clujul, capitala mondială a matematicii. Circa 700 de elevi din peste 100 de ţări vor concura simultan în Polivalentă
Vineri a avut loc la Cluj Arena conferinţa de lansare a Olimpiadei Internaţionale de Matematică 2018, ce va avea loc în perioada 3-14 iulie la Cluj-Napoca.

 

 Aflată la a 59-a ediţie, Olimpiada Internaţională de Matematică se întoarce în acest an în România. Cluj-Napoca organizează cea de-a 6-a ediţie românească a concursului iniţiat în 1959 la Braşov şi devenit astăzi cea mai mare şi prestigioasă competiţie din domeniul ştiinţelor, cu peste 1000 de participanţi din 120 de ţări.

 Fiecare ţară participantă poate să trimită o echipă de maxim 6 elevi de liceu sau tineri care nu sunt studenţi în momentul organizării evenimentului, la care se adugă preşedintele delegaţiei, adjunctul şi eventual observatori.

 Cei circa 700 de concurenţi din peste 100 de ţări vor concura simultan în Sala Polivalentă din Cluj între 3 şi 14 iulie, această perioadă fiind aleasă şi pentru valoarea ei simbolică, ştiind că  pi = 3,14.

 În timpul desfăşurării olimpiadei, concurenţii trebuie să rezolve, individual, două subiecte (foi) de concurs în două zile consecutive, fiecare conţinând trei probleme. Fiecare problemă este notată cu 7 puncte. Medaliile de aur, argint şi bronz sunt acordate în proporţie de 1:2:3 în funcţie de rezultatele totale – jumătate din participanţi primesc o medalie. Pentru a încuraja cât mai mulţi elevi să soluţioneze problemele complet, sunt acordate menţiuni acelora care au obţinut 7 puncte pentru cel puţin o problemă rezolvată.

 La eveniment era aşteptat să sosească şi ministrul în exerciţiu al Educaţiei, Liviu Pop, dar până la urmă a ajuns secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Petru Andea. A fost prezent la Cluj şi preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice din România, Radu Gologan. La conferinţa de lansare au mai participat primarul Emil Boc, prefectul Aurel Cherecheş, vicepreşedintele CJ Cluj, Vakar Istvan, parlamentari clujeni,  reprezentanţi ai universităţilor clujene, ai sponsorilor, profesori de matematică şi elevi.  

 ,,Încredinţarea acestui eveniment Clujului vine drept recunoaştere a unui spaţiu clujean al colaborării interinstituţionale corecte şi eficiente şi a unui climat care permite atragerea mediului privat în marile proiecte ale educaţiei – o prioritate de management transformată în dezideratul construirii unei şcoli pe care să o putem numi, cu adevărat, performantă", a declarat Inspectorul şcolar general Valentin Cuibus, care este şi manager general al Olimpiadei.

Olimpiada Internaţională de Matematică IMO 2018 are şi o mascotă, care este ursul brun carpatin, în condiţiile în care România are cea mai mare populaţie de urşi din Europa, peste 6500 de exemplare trăiesc în întreg lanţul munţilor Carpaţi. De asemenea, ursul a intrat în mitologia românească drept simbol al înţelepciunii.  

România a participat la toate olimpiadele internaţionale de matematică, obţinând 73 de medalii de aur, 124 de argint şi 96 de bronz.

În anul 2013, Consiliul Consultativ al Olimpiadei Internaţionale de Matematică a încredinţat României organizarea ediţiei din anul 2018 a Olimpiadei Internaţionale de Matematică (IMO), având în vedere că România face parte din „clubul de elită” al naţiunilor participante, atât prin rezultatele obţinute de-a lungul timpului, cât şi prin contribuţia la elaborarea regulamentelor de desfăşurare şi a subiectelor propuse. Apoi, în şedinţa Guvernului României din data de 18 mai 2016 a fost aprobat Memorandumul cu tema Organizarea Olimpiadei Internaţionale de Matematică, ediţia 2018, în Municipiul Cluj-Napoca.

 Olimpiada este organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale, cu implicarea ştiinţifică a Societăţii de Ştiinţe Matematice din România şi sub coordonarea locală a Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj. De asemenea, evenimentul se bucură de un important sprijin instituţional din partea Institutului de Matematică al Academiei Române, al Consiliului Judeţean Cluj şi al Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul este sprijinit de mediul universitar clujean – Universitatea Babeş-Bolyai şi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

 

 

 

Comenteaza