Şcoală nouă, abandonată în Cluj

Şcoală nouă, abandonată în Cluj
Ministerul Educaţiei doreşte să revigoreze învăţământul profesional. În localitatea clujeană Gilău e abandonată, de trei ani, o clădire de un milion şi jumătate de lei ridicată de un elveţian. Edificiul ar fi trebuit să fie şcoală pentru bucătari şi ospătari, dar nu a primit aviz de funcţionare.

Proiect de şcoală profesională de 1,4 milioane de lei, abandonat în Gilău. Investiţia fost suportată, în mare parte, de un elveţian nemulţumit de serviciile proaste de servire din judeţul Cluj. Inspectoratul Şcolar al Judeţului (ISJ) Cluj susţine că edificiul va fi introdus în circuitul educativ, ca şcoală profesională, începând din 2014.

Aici ar fi trebuit să fie înfiinţate două clase, în care 50 de elevi să se specializeze în servicii de comerţ şi turism.

Elveţianul Hans Peter a sponsorizat Primăria Gilău pentru a ridica edificiul care urma să fie şcoală profesională, la standarde europene, care să pregătească tinerii în meseria de bucătari - ospătari. Deşi e finalizată de trei ani şi a fost proiectată pentru a adăposti o bucătărie, trei săli de mese şi spaţii pentru depozitarea alimentelor, clădirea s-a transformat acum în Centru de Documentare. „Hans a venit aici în 2000, la o pensiune şi era nemulţumit de calitatea proastă a serviciilor: supa se servea peste cap, din friptură ajungea şi pe haine,vedea că ospătarii sunt stângaci. Atunci s-a decis să construiască în Gilău o şcoală profesională pentru ospătari şi bucătari", au dezvăluit sursele ZIUA de CLUJ.

Elveţianul a sponsorizat comuna cu 7 miliarde pentru a ridica edificiul, însă Ministerul Educaţiei nu a mai aprobat deschiderea unei şcoli profesionale în comună.

Clădirea a fost construită în curtea Liceului „Gelu Voievod", din localitate şi urma să găzduiască cursuri de gătit. „Înţelegerea a fost ca el să ridice clădirea în roşu, iar noi o finisăm. Am finalizat lucrările acum trei ani. Clădirea are bucătărie, sală de mese, magazin, birouri şi trei săli mari la etaj. Bucătăria respectă normele UE, are intrare separată, duşuri, compartimente speciale pentru depozitarea alimentelor", a arătat, pentru ZIUA de CLUJ, primarul din Gilău, Dumitru Sfârlea.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei Gilău, Ministerul Educaţiei a refuzat înfiinţarea unei şcoli profesionale în comună.

„De trei ani, de când a fost finalizată, nu învaţă nimeni aici, pentru că nu am vrut să-i dăm altă utilitate. Am făcut solicitări la Ministerul Educaţiei, dar nu ne-a aprobat înfiinţarea şcolii profesionale pentru ospătari. Eu am înfiinţat acum 8 ani o şcoală de mecanici, dar Ministerul a desfiinţat-o după 4 ani", a arătat primarul din Gilău.

Utilajele primite din Elveţia au fost duse la primărie, să nu dispară, iar, ca ultimă variantă, edilul se gândeşte să transforme posibila şcoală profesională de două etaje în cămin social.

„Am lăsat la şcoală biblioteca şi calculatoarele, dar nu e o clădire funcţională. Încercăm să obţinem aprobările să deschidem, totuşi, şcoala profesională, pentru că altfel proiectul nu şi-a atins scopul. E în conservare, e adevărat şi putem să o transformăm într-o casă socială, însă nu asta ne-am propus", a arătat Sfârlea.

La rândul lor, reprezentanţii Liceului „Gelu Voievod" susţin că au un profil teoretic, nu unul tehnologic, care ar fi primit avizul Ministerului Educaţiei. Directorul şcolii, Roxana Hulpe a explicat că şcoala s-ar putea deschide atunci când metodologia va fi mai permisivă în acest sens.

„S-a schimbat metodologia şi noi, fiind liceu teoretic, nu mai puteam face pregătirea de specialitate, potrivită unui liceu tehnologic. Clădirea aparţine primăriei. Elveţianul a vrut să facă specializarea asta fără să ne întrebe dacă sunt cereri sau nu. Până acum am avut doar doi părinţi interesaţi de specializare. Noi întrebuinţăm clădirea ca centru de documentare şi bibliotecă. Iniţial, a fost construită cu bucătărie şi sală de mese. Când metodologia îmi va permite şi vor fi solicitări, vom putea deschide şcoala", a arătat Hulpe.

Contactat telefonic, şeful ISJ Cluj, Valentin Cuibus a spus că la Gilău va funcţiona şcoala profesională pentru bucătari - ospătari din anul şcolar 2014-2015. Reprezentanţii ISJ Cluj susţin că au aflat de proiectul şcolii profesionale pentru ospătari săptămâna trecută, în urma unei inspecţii inopinate. „Nu au putut intra de anul acesta în sistemul de învăţământ, pentru că acum am aflat de existenţa proiectului. Săptămâna trecută am discutat cu primarul, pentru a da drumul şcolii, să încercăm să o înfiinţăm anul viitor. Acum încercăm să ne ocupăm de obţinerea autorizării. Este păcat să pierdem oportunitatea de a avea o şcoală profesională. Reprezentanţii şcolii ne-au comunicat că aveau o reţinere în ceea ce priveşte legea, iar în învăţământul profesional se intră din clasa a IX-a. Am înţeles că nu sunt multe cereri în acest sens, dar suntem pregătiţi să ne asumăm riscul", a explicat Valentin Cuibus.

Etichete
Comenteaza