Şcolile din centru şi-ar putea muta clasele primare la comun. Ce spune şeful ISJ

Şcolile din centru şi-ar putea muta clasele primare la comun. Ce spune şeful ISJ
Clasele primare din cadrul unităţilor de învăţământ din centrul municipiului Cluj-Napoca ar putea fi mutate în structuri noi.

Iniţiativa de reorganizare a şcolilor centrale aparţine Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj. Potrivit proiectului de înfiinţare a acestor unităţi, noile structuri vor fi administrate de conducerile instituţiilor de care aparţin. Inspectoratul a purtat deja discuţii atât cu directorii unităţilor de învăţământ, cât şi cu autorităţile locale.

"Noi ne dorim foarte tare să scoatem clasele 0-4 din liceele centrale şi să înfiinţăm nişte şcoli primare în clădiri separate. Avem în plan două pentru următorii doi ani, unde să fie numai copii între clasa pregătitoare şi clasa a patra. Majoritatea instituţiilor sunt de acord cu această chestiune; la Racoviţă, de exemplu, am avut o discuţie cu domnul Corega, Avram Iancu este de acord, Şincai este de acord. Noi suntem într-o discuţie avansată şi cu Primăria, avem două locaţii pe care am vrea să le transformăm. Este vorba despre clădiri centrale, pentru că nu iau copilul să îl mut în capătul Mănăşturului, să fie structura liceelor Şincai sau Racoviţă acolo", a explicat Valentin Cuibus, şeful ISJ Cluj.

Această soluţie poate să conducă la decongestionarea traficului în zona centrală a oraşului, acesta fiind şi unul din criteriile luate în considerare pentru înfiinţarea noilor structuri. În prezent, pentru evitarea supraaglomerării, copiii încep orele de curs decalat, între orele 7.30 şi 8.30.

"Beneficii clare vor fi evitarea supraaglomerării în şcoală, pentru că e o presiune mare asupra claselor primare de la aceste instituţii, evitarea blocajelor în trafic, dar şi faptul că cei mici nu vor învăţa în aceeaşi instituţie cu liceeni, pentru că nu vor mai putea copia anumite comportamente ale acestora, care nu sunt întotdeauna cele mai bune. E o idee mai veche, dar mai multe detalii vom şti în momentul în care vom vedea proiectul. Dacă se păstrează managerii şcolilor e puţin mai dificil pentru că trebuie să fie prezenţi în ambele unităţi pentru o funcţionare în condiţii optime a activităţii", precizează Smaranda Graur, directorul Liceului Teoretic Gheorghe Şincai.

Şi înscrierea în clasele primare ar putea suferi schimbări. Zilele trecute, ISJ Cluj alături de alte nouă inspectorate din regiune i-au înaintat Ministrului o propunere prin care solicită eliminarea flotantului sub formă de criteriu pentru înscrierea copiilor la şcoală. Din cauza prestigiului şcolilor, în ultimii ani înscrierile pe baza vizei de flotant au explodat în cazul unităţilor şcolare centrale din Cluj-Napoca. Şeful ISJ atrage atenţia, însă, că mai important este dascălul micuţilor şi nu instituţia în care învaţă.

"Ceea ce contează cel mai mult la clasele primare este învăţătorul, iar noi avem învăţători foarte buni şi la şcolile din Gheorgeni, şi la şcolile din centru, şi la şcolile din Grigorescu. Oricum, nu garantează nimeni că micuţii vor rămâne la şcoala respectivă. Numărul claselor de a V-a nu este egal cu numărul de clase de a IV-a, iar mai târziu cu atât mai mult pentru că este vorba de un concurs de intrare la liceu. Deci dacă eşti în pregătitoare la Racoviţă, spre exemplu, nimeni nu îţi garantează că vei fi la liceu tot acolo", a explicat Valentin Cuibus.

Comenteaza