Copiii din programul "Şcoală după şcoală" ar putea primi tichete de 200 de lei

Copiii din programul
Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor a aprobat marţi o propunere legislativă privind acordarea de tichete pentru copiii care doresc să urmeze programul “Şcoală după şcoală”.

"Acest program se poate derula prin acordarea unui tichet valoric gestionat de către şcoli, în valoare de 0,4 ISR, aproximativ 200 de lei. Părinţii sau reprezentanţii legali pot opta pentru acest program la sfârşitul fiecărui an şcolar sau în momentul înscrierii copilului la şcoală. Programul se adresează tuturor elevilor din învăţământul primar - de la clasa pregătitoare până la clasa a patra inclusiv", a precizat deputatul PNL Raluca Turcan, unul dintre iniţiatorii proiectului, pentru Mediafax.

Tichetele se vor putea acorda începând cu anul şcolar 2016-2017, dacă proiectul de lege va fi adoptat de plenul Camera Deputaţilor şi apoi de Senat.

"Măsura descurajează abandonul şcolar, sprijină părinţii şi îi încurajează să nu-şi abandoneze locul de muncă, reprezintă şi o formă de suplimentare a veniturilor cadrelor didactice participante la clasele „Şcoală după şcoală". PNL consideră că programul „Şcoală după Şcoală" reprezintă un câştig pentru întreaga societate", a mai spus Turcan. Ea a precizat că proiectul are avizul favorabil al Ministerului Educaţiei.

Valoarea tichetului este stabilită în funcţie de indicatorul social de referinţă şi se indexează anual cu indicele de inflaţie. El reprezintă un ajutor pentru fiecare elev şi cuantumul acestuia va acoperi, integral sau parţial, costurile şcolii sau ale organizaţiilor non-guvernamentale care se vor ocupa de copii după finalizarea lecţiilor, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Tichetul se acordă pe baza unei cereri din partea părintelui sau reprezentantului legal al copilului şi se realizează pentru fiecare copil în parte, la sfârşitul fiecărui an şcolar, sau la momentul înscrierii la şcoală. Programul "Şcoală după şcoală" este asigurat din finanţarea de bază, se mai precizează în proiect.

La Cluj-Napoca în proiect au fost incluşi 160 de copii care provin din familii defavorizate, de la Şcoala Gimnazială Traian Dârjan, Şcoala Gimnazială Nicolae Iorga, Şcoala Gimnazială Octavian Goga şi de la Şcoala Horea.

Comenteaza