De la fabrici în Siria, la turnuri în Alaska

De la fabrici în Siria, la turnuri în Alaska
Structuri de rezistenţă din spaghete pentru poduri, machete pentru turnuri rezistente la seisme ori canoe din beton sunt proiecte cu care viitorii ingineri au intrat în competiţii internaţionale.

Între amintiri despre proiecte de fabrici de ciment în Siria ale primilor absolvenţi şi prezentarea proiectelor viitorului testate de actualii studenţi, Facultatea de Construcţii din Cluj-Napoca şi-a marcat la final de săptămână aniversarea de 60 de ani.

Pe lista de competiţii internaţionale de unde viitorii ingineri clujeni şi reprezentanţii Facultăţii de Construcţii s-au întors cu premii se află Campionatul Mondial de construit poduri din paste făinoase. Organizat de Facultatea de Mecanică şi Siguranţă Tehnologică din cadrul Universităţii Obuda din Budapesta, competiţia presupune realizarea unor structuri de rezistenţă pentru poduri. Facultatea de Construcţii a participat la concurs doi ani consecutivi, în 2011 şi 2012, şi s-a şi întors cu premii de la Budapesta. Studenţii au pregătit „podurile din spaghete" prin activităţi de cercetare, proiectare şi execuţie, în inginerie civilă şi domenii conexe.

Studenţii de la Cluj testează şi soluţii pentru construirea de clădiri rezistente la cutremure, iar ideile propuse se bat cu cele internaţionale. Un astfel de concurs, în care a intrat şi Clujul (în 2011- 2013), este Seismic Design, competiţie internaţională de proiectare găzduită de Earthquake Engineering Research Institute din Statele Unite. Concursul presupune crearea unei machete din lemn de balsa a unei clădiri de birouri, testată apoi prin cutremure simulate. Câştigă structura care rămâne în picioare cât mai mult. Înainte de a trece graniţele, macheta turnului e testată pe masa vibrantă în laboratorul de seism al facultăţii clujene.

Proiectarea turnurilor de birouri rezistente la seisme trebuie să ţină cont de aspectul financiar, costuri, suprafeţe, partea de urbanism, încadrarea în marile metropole a noilor construcţii fiind una dintre preocupările esenţiale, a explicat prodecanul Cristina Câmpian. Pentru ediţia din 2014, macheta de Cluj va trebui să ajungă în Alaska, locul concursului de anul viitor. „Pentru un astfel de concurs se lucrează cam şase luni şi participă inclusiv studenţi de la arhitectură; e nevoie de abordare interdisciplinară şi de o muncă complexă, ce presupune calcule, construirea machetei, teste. În plus, trebuie găsit un echilibru între dorinţa de a avea o arhitectură spectaculoasă, între cerinţele estetice şi cele care presupun rezistenţă la seisme, deci o structură cât mai regulată şi ordonată", a explicat Câmpian. Pentru un alt concurs, organizat în acest an în Ungaria, studenţii clujeni au construit o canoe de beton, pentru care au revenit în ţară cu un premiu special.

Pe lângă prezentarea istoriei Facultăţii de Construcţii, a structurii sale, a activităţii studenţilor ori a relaţiilor internaţionale, la evenimentele organizate pentru cei 60 de ani de activitate au fost câteva momente şi pentru reprezentanţii primei promoţii de absolvenţi. Între amintiri despre examene picate la limba rusă, proiecte de fabrici de ciment în Siria, unde au ajuns să lucreze şi ingineri români ori lecţii altfel despre istoria construcţiilor şi minunile ingineriei din trecut luate pe treptele templului lui Bachus, inginerul Mircea Traica şi-a invocat colegii de generaţie şi de şantiere.

„Cei 75 de absolvenţi ai primei promoţii au umplut un mare gol de cadre tehnice şi au dat şi cadre didactice. Au fost peste 25 de ingineri constructori care au condus mari unităţi de construcţii, întreprinderi, şantiere. Am colaborat în toată activitatea - şi între noi, şi cu facultatea - am rezolvat probleme tehnice, am lucrat la soluţii şi la schimbări de soluţii. Nu e bine că atâţia absolvenţi ies agenţi de vânzări sau brokeri de turism. Meseria asta se câştigă şi se învaţă cu trudă", a subliniat Traica, unul dintre primii absolvenţi ai facultăţii.

Între 7 şi 9 noiembrie, Facultatea de Construcţii din cadrul Universităţii Tehnice a organizat o serie de evenimente pentru marcarea celor 60 de ani de activitate în ingineria construcţiilor. Conferinţa internaţională a inclus expuneri şi dezbateri. Au ajuns la Cluj reprezentanţi ai celorlalte facultăţi de profil din ţară, de la Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Braşov, Oradea, Constanţa, invitaţi din Spania, Portugalia, Marea Britanie, Austria sau Cehia.

 

Etichete
Comenteaza