Debutul anului şcolar la Cluj: 120 de obiective degradate sau fără apă curentă şi copiii de clasa a III-a fără manuale

Debutul anului şcolar la Cluj: 120 de obiective degradate sau fără apă curentă şi copiii de clasa a III-a fără manuale
Au rămas mai puţin de două săptămâni până la sfârşitul vacanţei de vară, iar unităţile de învăţământ din judeţ se pregătesc să-i primească pe micuţi. Ca în fiecare an, debutul anului şcolar vine cu mici probleme: în 120 de obiective, şcoala va începe în clădiri degradate şi fără apă curentă, elevii din clasele a III-a nu vor primi manuale noi, iar mai multe şcoli din judeţ îşi vor deschide porţile doar pentru câţiva copii.

În anul şcolar 2015-2016, în judeţul Cluj vor funcţiona 212 unităţi cu personalitate juridică (din care 201 unităţi de masă şi 11 unităţi de învăţământ special) , respectiv 189 de structuri. Vor funcţiona 60 de colegii sau licee, 104 şcoli gimnaziale, 4 şcoli primare, 41 de grădiniţe, 3 şcoli profesionale independente, 45 de unităţi acreditate de învăţământ primar.

Doar 82,3% din obiective au autorizaţii sanitare. Restul, 120 la număr, rămân neautorizate, motivele fiind lipsa apei curente, lipsa apei potabile sau starea necorespunzătoare a imbobilelor unde se desfăşoară orele (clădiri sau piese de mobilier degradate).

La Cluj, probleme găsim în mai multe sate din judeţ, unde numărul copiilor înscrişi la şcoală este foarte mic. Inspectoratul propune ca soluţie comasarea unităţilor de învăţământ, însă autorităţile locale se opun. Spre exemplu, şcolile din Aiton, Jichiş sau Recea Cristur nu numără mai mult de 50 de micuţi înscrişi la cursuri. "La ora asta nu stăm rău cu maşinile, ceea ce ne-ar permite o comasare în anumite locuri în aşa fel încât să micşorăm învăţământul simultan. Sigur, există o reţinere din partea administraţiilor locale, toată lumea vrea să îşi păstreze şcoala şi e logic pe undeva, însă avem şi şcoli cu mai puţin de 50 de elevi. Ca exemplu sunt şcolile din Aiton sau Recea-Cristur. Încă nu au fost închise, deocamdată le păstrăm, dar avem o şcoală cu toate satele limitrofe care aparţin de comuna respectivă şi are 50 de elevi, deci vă daţi seama că e foarte complicat să faci o şcoală în care ai un elev de clasa I-a, doi elevi de-a treia sau unul de a patra. Va trebui să vedem exact ce vom face", a precizat Valentin Cuibus, şeful ISJ Cluj.

La nivelul județului există 123 de autoturisme/microbuze şcolare dintre care 79 au fost achiziționate înainte de anul 2010, 44 în perioada 2010-2015, iar 35 în acest an.

În anul şcolar 2015-2016, vor trece poarta instituţiilor de învăţământ nu mai puţin de 92.319 copii, din care 18.514 de preşcolari, 28.389 de elevi ai claselor primare, 792 de elevi ai claselor de profesională, 20.283 de liceeni, 1.737 de elevi la postliceale, respectiv 193 de tineri care primesc o a doua şansă. Inspectorii şcolari clujeni au menţionat că tot mai mulţi copii lasă deoparte ideea de a învăţa într-un liceu teoretic, în favoarea unuia profesional, de unde aceştia ies direct de pe băncile şcolii cu o meserie. "La profesionale sunt înscrişi până acum 792 de elevi. La profesională sunt trei etape de înscrieri; până acum au fost două etape, urmând ca ultima să aibă loc zilele viitoare. Noi estimăm o creştere de 20% pe şcoala profesională, faţă de anul trecut", a precizat Valentin Cuibus.

La începutul acestui an şcolar s-au achiziţionat un număr de 10.053 pachete în valoare de 272.825 lei distribuite astfel: 1.303 pachet cu rechizite pentru clasa pregătitoare, 1.350 de pachete pentru clasa I, 3.100 pachete rechizite clasele II - IV, 3.200 buc de pachete cu rechizite pentru clasele V - VII, respectiv 1.100 de pachete pachet rechizite clasa a VIII - a.

Pentru acest an şcolar s-au achiziţionat un număr de 63.642 manuale, în valoare de 345.264,47 lei. Potrivit datelor centralizate de ISJ Cluj la data de 28 august 2015, 97,94% din manualele comandate au fost trimise deja în şcoli. Micuţii din clasele a treia vor mai avea de aşteptat până vor primi noile manuale, din cauza contestaţiilor făcute de edituri. Situaţia este trasă la xerox cu cea de anul trecut, când licitaţia întârziată a Ministerului Educaţiei şi contestaţiile editurilor au făcut ca elevii să-şi primească abecedarele abia în semestrul al doilea. "Manualele comandate de noi sunt manualele pentru clasele a IV-a, până în a X-a, acestea erau comandate de la nivelul judeţului. Manualele pentru clasele I, respectiv a II-a vor fi primite în perioada următoare direct de la Bucureşti, de la cei care au câştigat licitaţiile care au fost făcute de Minister. Iar la clasa a III-a se va lucra pe manualele de anii trecuţi, dat fiind faptul că licitaţia a fost contestată, urmând ca noile manuale să fie tipărite ulterior", a explicat Cuibus.

193 de unităţi de învăţământ au intrat în şantier peste vară, lucrările având o valoare totală de peste 10.658 mii lei. Dintre acestea, lucrări au fost finalizate în 113 unităţi, iar la restul unităţilor, lucrările sunt pe ultima sută de metri, urmând să fie finalizate până la 15 septembrie. Cu toate acestea trei şcoli din Cluj vor rămâne în şantier şi pe parcursul anului şcolar, având în vedere complexitatea lucrărilor derulate; mai exact, este vorba despre Liceul Teoretic Mihai Eminescu Cluj-Napoca, Liceul Teoretic "Avram Iancu" Cluj-Napoca, respectiv Școala Gimnazială "Ion Agârbiceanu" Cluj-Napoca.

Comenteaza