Diferențe uriașe după contestații la Evaluarea Națională. Cîmpeanu: "Îmi place să cred că profesorii care au greșit nu vor mai corecta niciodată"

Diferențe uriașe după contestații la Evaluarea Națională. Cîmpeanu: "Îmi place să cred că profesorii care au greșit nu vor mai corecta niciodată"

Peste 20.000 de contestații au fost depuse, anul acesta, după afișarea primelor rezultate obținute de elevi la Evaluarea Națională, iar cu note neschimbate au rămas doar 1.800 de lucrări.

Peste 12.500 de elevi care au contestat notele obținute la Evaluarea Națională s-au trezit cu diferențe semnificative chiar și de trei puncte și jumătate. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a subliniat la Digi24 că este nevoie de un sistem de evaluare obiectiv și a mai spus că o cauză a unor astfel de erori este faptul că la nivelul inspectoratelor au fost formați evaluatori pentru aceste examene naționale, care, însă, nu au fost folosiți. "E o problemă pe care o avem în atenție și vom lua măsuri", a spus ministrul.

Cîmpeanu a precizat că, din cele 20.000 contestații depuse la Evaluarea Națională, au rămas cu note neschimbate 1800 de elevi, peste 12.000 au fost evaluate în favoarea elevului și 6.000 notate în minus.

"Aceste diferențe subiective au fost tot timpul anului, anul aceste au fost mai puține decât în alt an, pentru prima oară structura subiectelor a fost pe modelul PISA și au fost punctaje detaliate.

Anul acesta, subiectivismul la Evaluarea Națională a fost mult înlăturat. Au fost însă 7 note la română și 4 la matematică cu diferențe extrem de mari, chiar de 3,5 puncte. Sunt și alte greșeli administrative, legate de numerotarea paginilor, de borderou. După ce se va încheia acest proces, îmi place să cred că profesorii care au greșit nu vor mai corecta niciodată. Subiectivismul trebuie înlăturat", a afirmat ministrul Educației.

Sute de contestații la Cluj

La nivelul județului Cluj au fost depuse 739 de solicitări pentru reevaluarea lucrărilor, iar în urma recorectării acestora, procentul candidaților cu medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) a urcat la 88,69% (3.829 de candidați), în creștere cu 4 medii față de rezultatele inițiale (88,59%).

A crescut, de asemenea, și numărul candidaților cu media generală 10, de la 15 medii inițial, la 16 medii de 10, după soluționarea contestațiilor.

La  disciplina  Limba și literatura română au fost depuse 400 de contestații. Ca urmare a reevaluării lucrărilor contestate, 3.532 de candidați (92,08%) au încheiat examenul cu note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar 43 dintre aceștia au obținut nota 10.

La disciplina Matematică au fost depuse 323 de contestații, iar, în urma reevaluării lucrărilor, 3.090 de candidați (80,57%) au primit note mai mari sau egale cu 5 (cinci).  Dintre aceștia, 88 de candidați au obținut nota 10.

La disciplina Limba și literatura maternă au fost depuse 16 solicitări de reevaluare a lucrărilor scrise. În urma soluționării contestațiilor 493 (98,80%) de candidați au primit note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar 22 de candidați care au studiat în limba minorităților naționale au obținut nota 10 la limba și literatura maternă.

 

Comenteaza