Doctoratul lui Bode. Emilia Șercan: "UBB s-a plasat încă o dată de partea plagiatorilor și nu a integrității academice. Cere corectarea plagiatului"

Doctoratul lui Bode. Emilia Șercan: "UBB s-a plasat încă o dată de partea plagiatorilor și nu a integrității academice. Cere corectarea plagiatului"

Jurnalista Emilia Șercan a reacționat, miercuri, după verdictul UBB privind teza ministrului Lucian Bode, criticând faptul că membrii Comisiei de Etică cer "corectarea plagiatului" deși au constatat că aproape o cincime din lucrare este plagiată.

Jurnalista Emilia Șercan, care a semnalat existența unor probleme de plagiat în lucrarea de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode, este de părere că "UBB s-a plasat încă o dată de partea plagiatorilor și nu a integrității academice" și afirmă că membrii comisiei UBB s-au raportat la cazul Bode "în cheie politică mai mult decât etică".

Iată reacția jurnalistei la verdictul Comisiei de etică a UBB Cluj:

"Comisia de Etică a UBB confirmă în mod oficial dezvăluirea mea despre teza lui dr. Lucian Bode: teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiată și cere editurii care a publicat cartea lui dr. Bode – CA Publishing, care i-a aparținut conducătorului științific al lui Bode, Adrian Ivan, rectorul SRI – retragerea acesteia.

Totuși, și de această dată, când în teză s-a constatat că există aproape o cincime plagiat, UBB cere corectarea plagiatului.

Această măsură arată că UBB s-a plasat, încă o dată, de partea plagiatorilor și nu a integrității academice. A preferat să îl apere pe Bode în loc de a apăra propria imagine și propriile standarde.

S-a raportat la „cazul Bode” în cheie politică mai mult decât etică.

Ce spune comunicatul UBB:

„Concluzia analizei este că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate”.
„În urma sesizării din oficiu, Comisia a analizat noile suspiciuni de abatere de la etica academică în redactarea tezei de doctorat, iar prin recenta Hotărâre nr. 1/2023, s-a confirmat majoritatea acestor suspiciuni, s-au dispus măsuri de corectare și retragere a cărții, și se vor sesiza consiliile naționale (CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii”.
„Abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”.
„De asemenea, Comisia adresează domnului Bode și Editurii CA Publishing solicitarea de a retrage cartea „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual”.
„Comisia reia solicitarea adresată domnului Bode în Hotărârea 7/2022 de a alinia teza cu standardele de etică academică și de a o pune la dispoziție Școlii doctorale și Comisiei de etică”", a scris Emilia Șercan pe Facebook.

Comenteaza