Elevii nu mai vor teste neanunțate, sancțiuni colective și confiscarea obiectelor personale. Ce alte revendicări au aceștia

Elevii nu mai vor teste neanunțate, sancțiuni colective și confiscarea obiectelor personale. Ce alte revendicări au aceștia
Draftul documentului care reglementează situația elevilor din toate instituţiile de învățământ preuniversitar din țară va ajunge în această săptămână pe masa oficialilor din Ministerul Educației.

Printre revendicările școlarilor se numără contestarea notelor, eliminarea testelor neanunțate, interzicerea confiscării obiectelor personale și un număr maxim de 30 de ore pe săptămână. „Statutul elevului", document ce reglementează drepturile şi îndatoririle elevilor înmatriculaţi în instituţiile de învăţământ preuniversitar din România, urmează să facă parte din noua lege a educaţiei. Mai apoi, regulamentele școlare vor fi întocmite în baza acestuia, scrie adevarul.ro.

Documentul elaborate conține o serie de drepturi și obligații ale școlarilor. Spre exemplu, este prevăzut dreptul de a refuza participarea la cursuri care depăşesc şapte ore pe zi sau 30 de ore pe săptămână, "cu excepția orelor prevăzute pentru studiul limbii materne, a istoriei și a tradiției minorităților naționale și a învățământului bilingv, conform legii", iar absențele ar urma să fie motivate din oficiu.

Printre alte revendicări ale elevilor se mai numără și dreptul de a contesta notele primite, dreptul de a da feedback profesorilor sub formă de fişe anonime, dreptul de reuniune şi protest chiar în şcoală, precum şi posibilitatea de a li se asigura dreptul la educaţie în spital în cazul în care suferă de o boală care necesită spitalizare îndelungată. Elevii cer și să nu le mai fie confiscate bunurile la şcoală, invocând Constituția României.

În ceea ce privește partea de evaluare, în proiect a fost prevăzut și dreptul elevilor de a fi anunțați cu cel puțin trei zile înaintea oricărei evaluări scrise. În plus, aceștia solicită comunicarea rezultatelor în termen de maxim 10 zile lucrătoare.

Elevii mai vor să își exprime opinia de față cu profesorul și întreaga clasă despre strategia educațională pe care profesorul dorește să o adopte, dar și să aibă dreptul de a evalua calitatea actului educațional. Tinerii mai solicită condiții decente de studiu și acces la baza materială a instituției de învățământ.

În privinţa sancţiunilor, în proiect se precizează că elevii pot fi sancţionaţi numai pentru faptele petrecute în incinta şcolii şi că au dreptul la apărare chiar prin reprezentanţi legali, adică să poată apela la părinţi sau chiar şi la avocaţi dacă sunt nedreptăţiţi.

De asemenea, elevii nu vor să mai fie supuşi unor sancţiuni colective, ei cer ca fiecare elev să fie sancţionat doar pentru propria culpă. Pe de altă parte, draftul statutului prevede și o serie de îndatoriri: este menționată obligaţia „de a respecta drepturile de autor ale altor persoane şi de a recunoaşte apartenenţa informaţiilor prezente în lucrările elaborate".

Comenteaza