Evaluarea Națională 2022. Subiectele la Română/ Câți elevi din Cluj nu s-au prezentat la prima probă

Evaluarea Națională 2022. Subiectele la Română/ Câți elevi din Cluj nu s-au prezentat la prima probă

Marţi a avut loc prima probă din cadrul examenului de Evaluare Națională 2022, cea la Limba și literatura română. 

Din totalul celor 4.816 elevi înscriși în sesiunea iunie 2022, au fost prezenți 4.646 candidați. Un număr de 170 absolvenți ai claselor a VIII-a nu s-au prezentat la această probă scrisă. Potrivit IȘJ Cluj, în județul Cluj nu s-au înregistrat situații care să impună desfășurarea acestei probe cu subiecte de rezervă și nici situații de fraudă sau tentativă de fraudă.

Elevii au avut de rezolvat două subiecte, cu mai multe cerințe, la primul dintre ele primind fragmente din "Frânturi din viaţa lui Delavrancea" de Cella Delavrancea, precum și din "Toate pânzele sus!" de Radu Tudoran, pe care li s-a cerut să îl asocieze cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, prezentândo valoare morală/culturală comună, prin referire la câte o secvență relevantă din fiecare text.

La subiectul al doilea, candidații au avut de redactat un text narativ, de maximum 150 de cuvinte, în care să prezinte cea mai frumoasă întâmplare din vacanță. Textul trebuia să includă o secvență descriptivă și o secvență dialogată.

Subiectele și baremul de corectare pot fi consultate pe site-ul subiecte.edu.ro AICI.

Examenul de Evaluare Națională continuă joi,16 iunie 2022, cu proba scrisă la Matematică, urmată vineri, 17 iunie 2022, de proba scrisă la Limba și literatura maternă. Această ultimă proba scrisă la Limba și literatura maternă va fi susținută de către 630 de elevi ( 553 elevi vor susține proba la Limba și literatura maternă maghiară, iar 77 elevi la Limba și literatura maternă germană).

Rezultatele, joia viitoare. Când se depun contestațiile

Primele rezultate vor fi comunicate joi, 23 iunie 2022, până la ora 14:00, potrivit codului unic distribuit individual candidaților la prima probă scrisă, cu respectarea Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal.

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 23 iunie 2022 (în intervalul orar 16:00 - 19:00) și 24 iunie 2022 (în intervalul orar 8:00-12:00). Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice centrelor de examen. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/ reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi afișate joi, 30 iunie 2022.  

Ce trebuie să știe candidații

Reamintim faptul că probele scrise încep la ora 9:00, iar accesul candidaților în sălile de examen supravegheate audio-video este permis în intervalul orar 8:00 – 8:30.

Timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după alocarea celor 15 minute dedicate completării casetei cu datele de identificare.

Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru executarea schemelor și a desenelor pot folosi și creion negru.

Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean Cluj pun la dispoziția celor interesați liniile TELVERDE, pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul examenului: Ministerul Educației – 0800 801 100, I.Ș.J. Cluj – 0800 816 264.

Comenteaza