Îi blamăm adesea, dar aţi fi surprinşi să aflaţi ce vor să facă tinerii din Cluj cu 4.500 de lei. VEZI cele peste 100 de idei pentru oraş

Îi blamăm adesea, dar aţi fi surprinşi să aflaţi ce vor să facă tinerii din Cluj cu 4.500 de lei. VEZI cele peste 100 de idei pentru oraş

Peste 500 de tineri au propus peste 100 de inițiative de dezvoltare urbană locală în cadrul procesului participativ de tineret Com’ON Cluj-Napoca 2019. Proiectele au fost înscrise de tineri cu vârste între 14 și 35 de ani care locuiesc, studiază sau muncesc în Cluj.

PROIECTELE POT FI VOTATE AICI!

Vă prezentăm câteva idei interesante înscrise în competiţia tinerilor clujeni:

  • Dorim să reamenajăm plaja Grigorescu aflată pe malul Somesului, în apropierea Parcului Iuliu Haţieganu.
  • Inițiativa noastră a pornit de la dorința de a continua proiectul realizat în mai 2018, “Verde pe Canalul Morii”, demarat ca răspuns la concursul “Arată-ne orașul de după blocuri” organizat de Centrul Cultural Clujean. Proiectul “Prietenii Canalului Morii – concurs de soluții pentru amenajare temporară a zonei verzi” urmărește evidențierea potențialului Canalului Morii și a beneficiilor pe care amenajarea acestuia le poate aduce orașului și locuitorilor municipiului Cluj-Napoca. 
  • Activitatea de bază a proiectului nostru este reprezentată de colectarea materieri organice de la locuitorii din apartamente. dorim ca în decursul anului 2019 să: - colaborăm cu industria horeca - gestionăm deșeurile vegetale obținute din amenajarea spațiilor verzi - implementăm un program de compostare la festivaluri
  • ”Aveți nevoie de o pungă?” – cât de des auzi această întrebare în supermarket? Când a fost ultima dată când ai răspuns negativ acestei propuneri? În cadrul acestei campanii, vom mobiliza comunitatea clujeană și vom încuraja renunțarea la pungile de plastic, în favoarea pungilor de pânză/bumbac.
  • Obiectivele proiectului sunt: 1.Implicare a minim 50 de tineri clujeni în identificarea a 3 categorii de probleme, provocări și oportunități ale Municipiului Cluj Napoca. Cele 3 categorii sunt: Clujul ecologic, Patrimoniu cultural clujean, Diversitate și multiculturalitate.
  • Pornind de la ideea că nu suntem singurii care simt că există anumite lipsuri care nu pot fi acoperite de învăţământul de stat, am dezvoltat această idee de a crea o ,,şcaolă’’ pe o durata relativ scurtă, de aproximativ două săptămâni, în cadrul căreia vor avea loc cursuri de educaţie juridică, astronomie, descoperirea potenţialului individual prin artă, istorie contemporană, etc. 
  • Organizarea ocazională a unor spectacole teatrale în diferite locații publice din Cluj-Napoca, realizând aceasta cu ajutorul grupărilor teatrale alternative din oraș.
  • Proiectul “Mein Job Akademie” constă în organizarea a trei workshop-uri pentru tineri pe diferite teme, care vor fi susținute de către companii de top din Cluj-Napoca, precum Sykes și Office Depot. 
  • Un mic festival care sa promoveze importanţa naturii, prin intermediul socializării, muzicii, educaţiei şi al artei. Plus o activitate de plantare în pădurea Hoia-Baciu
  • Conferințe despre iginenă, bune practci în privința asta și pericole. Un stand cu analize de sânge gratuite. În plus, oamenii vor putea dona sânge dacă vor dori și îndeplinesc toate condițiile. Un stand unde se oferă produse de igienă gratuit.
  • Ne propunem să modificăm parțial funcțiunea unora din parcurile din principalele cartiere clujene și să dezvoltăm contextul în care oamenii de vârsta a treia pot găsi noi prieteni, noi provocări, noi activități cărora să le dedice din timpul lor.
  • Vom crea un dialog între spatii mai mult sau mai puțin cunoscute ale Clujului și artiști locali din domeniul circului contemporan, care vor pune aceste spații într-o lumină nouă și vor invita comunitatea locală să le descopere și să le privească dintr-o perspectivă nouă și ieșită din comun. 
  • Inițiativa își propune facilitarea interacțiunii în cadrul comunității rezidenților (temporari sau permanenți) cartierului Mărăști. În acest sens, o să organizăm o cină comunitară în care vom dezbate teme de interes comun pentru cele două tipuri de rezidenți. 
  • 3x Be Entrepreneur Weekend Meeting presupune 3 ediții de tip eveniment de educație informală antreprenorială.

Clujenii pot vota proiectul preferat până în data de 21 martie 2019. În urma votului online, primele 50 de inițiative vor fi finanțate de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca – cu câte 4.500 de lei/proiect - și vor fi puse în practică în perioada mai – noiembrie 2019.

Com'ON Cluj-Napoca este un proces participativ prin care, începând din 2015, tinerii sunt invitați să gândească și înscrie în concurs inițiative de dezvoltare urbană care sunt, ulterior, votate, iar proiectele câștigătoare sunt finanțate și implementate. Procesul dorește să încurajeze participarea activă a tinerilor la viața orașului, precum și participarea tuturor clujenilor la decizia de implementare a unor proiecte benefice pentru oraș. 

 

Comenteaza