Experimentul gradării orelor de start a cursurilor. Concluziile, săptămâna viitoare

Experimentul gradării orelor de start a cursurilor. Concluziile, săptămâna viitoare
Primăria şi Inspectoratul Şcolar Judeţean testează varianta gradării începerii cursurilor la şcolile din centru.

Emil Boc a cerut, şcolile încearcă să pună în practică. Orele de curs încep de săptămâna trecută la ore diferite la câteva unităţi de învăţământ, iar Inspectoratul Şcolar Judeţean consideră că acesta este un experiment. „Săptămâna viitoare vom analiza efectele acestei măsuri şi vom decide dacă o extindem sau renunţăm la ea", a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, Valentin Cuibus, inspector şcolar general al judeţului Cluj.

Experimentul se face în zona străzilor Kogălniceanu - Avram Iancu. Iată măsurile care s-au luat:

  • Elevii din clasele 0-12 de la Liceul Reformat merg la şcoală pe 7.30
  • elevii de la Colegiul Naţional „George Coşbuc" şi Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai" încep orele la 8.00
  • elevii de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă" au primul clopoţel la 8.30

Traficul din zonă a fost deja degajat, în bună parte, prin mutarea claselor încă de anul trecut a unora dintre clasele 0-5 de la „Şincai" şi „Racoviţă" în alte clădiri (pe Dorobanţi, în cazul primei şcoli, pe Horea în cazul celei de-a doua). În plus, din cauza unor lucrări la „Coşbuc", mai multe clase de aici îşi desfăşoară activitatea la Liceul „Anghel Saligny" şi la Ortodox.

Dacă situaţia traficului se ameliorează, sistemul de gradare a orelor va fi duplicat şi la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu", respectiv Liceul Teoretic „Avram Iancu". Primarul Emil Boc mai are un proiect legat de elevi: acordarea de spaţii în cartiere şcolilor din centru, în aşa fel încât să fie obligaţi copiii să se deplaseze până în zona zero a oraşului, ci să vină profesorii la ei.

Discuţia despre gradarea orelor, dintre primarul Emil Boc şi inspectorul şcolar general al judeţului Cluj, Valentin Cuibus, a fost publică şi a avut loc înaintea şedinţei de Consiliu Local din 5 septembrie. "Am o rugăminte la dumneavoastră, domnule Cuibus, și îmi cer scuze că vă iau prin surprindere. Mai mult ca niciodată, este nevoie să ne conjugăm eforturile, să impunem până la 1 octombrie ca școlile să își modifice ora de începere a cursurilor, să înceapă de la 8, 8.30, 9, chiar și de la 7.30. Programul trebuie gândit de dumneavoastră. Stă la îndemâna noastră această politică de educație și publică de transport. Primăria, ISJ și conducerea școlilor vom putea realiza, împreună, acest lucru. Noi vă stăm alături, pentru discuții cu părinții, și sperăm ca toate părțile să fie de acord", a spus Emil Boc.

"Vom fi deschiși către această inițiativă. E o nebunie în zona centrală. Vom discuta pe această temă cu directorii de școli. Noi am început încă de acum doi ani să venim în sprijinul problemelor de trafic; structurile primare de la școlile Racoviță și Șincai s-au mutat în clădiri din apropierea centrului. Din cursul anului trecut, elevii de la Șincai, Racoviță, reformați, vin la școală de la 7.30, 8, 8.30. Există o reținere a unor părinți, dar lucrurile se pot așeza", a răspuns inspectorul șef al ISJ Cluj, Valentin Cuibus.

 

Comenteaza