Gata vacanța, reîncepe școala! Tot în online

Gata vacanța, reîncepe școala! Tot în online

Marți este ultima zi a vacanței de Paște, iar de miercuri, 22 aprilie, cursurile școlare se reiau, potrivit structurii anului școlar 2019-2022.

Elevii reîncep școala potrivit structurii anului școlar anterior stabilite, însă cursurile se vor ține în continuare în online.

Săptămâna trecută premierul Ludovic Orban afirma la un post de televiziune că școlile ar putea fi redeschise după jumătatea lunii mai, după expirarea perioadei de urgenţă instituită în România, data redeschiderii putând fi undeva în intervalul 15 mai-1 iunie. Tot atunci Orban a precizat că ministerul lucrează și la un scenariu în care școlile vor fi deschise gradual, iar elevii „împărțiți”. 

"Niciodată nu am luat în calcul amânarea anului școlar, sau neorganizarea examenelor. Obiectivul nostru este ca toți elevii să finalizeze acest an școlar. Atingerea acestui obiectiv și modalitățile în care se vor organiza examenele, a modalităților în care vor fi pregătite toate aceste examene, va depinde de contextul epidemiologic. E o variantă în care se pot finaliza toate cursurile și toate orele pe online și chiar examenul să se dea pe online, e posibil să se dea examenul în alte condiții. Sunt și variante intermediare, de redeschidere graduală a școlilor", a spus premierul. 

De asemenea, noile programe pentru examenele naţionale au fost publicate în Monitorul Oficial după ce, la începutul săptămânii trecute, ministrul Educaţiei, Monica Anisie, anunța că a semnat ordinul cu privire la noile programe pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat.

"Am semnat şi ordinul de ministru cu privire la noile programe pentru examenele naţionale şi el va fi publicat în Monitorul Oficial. Programele pentru examenele de Evaluare Naţională şi Bacalaureat prevăd materia studiată până la începutul semestrului al doilea. (...) Conţinuturile pentru examenele naţionale vor fi acelea studiate până la începutul semestrului al doilea. În cazul în care vom reveni la cursuri cât mai repede, tezele pe care elevii trebuie să le susţină vor conţine numai subiecte din materia studiată până pe 11 martie atunci când au fost închise şcolile", a spus Monica Anisie.

Marți, 14 aprilie, ministrul a precizat că, în funcţie de evoluţia epidemiei de Covid-19, în România se va reveni la cursuri în momentul în care Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă va anunţa că atât elevii, cât şi cadrele didactice pot reveni în siguranță în spaţiul şcolii sau al universităţii.

"În scenariul în care vom reveni la cursuri, în momentul în care situaţia de urgenţă încetează, am putea susţine examenele în luna iulie. În cazul în care se prelungeşte starea de urgenţă, atunci vom lua o altă măsură în aşa fel încât elevii şi studenţii să îşi poată încheia anul şcolar cu bine", a explicat Anisie.

Elevii claselor a VIII-a şi a XII-a au la dispoziţie ore de curs prin intermediul programului TELEŞCOALA, ce poate fi urmărit pe postul TVR2.

Comenteaza