Geolog UBB premiat de Academia Română

Geolog UBB premiat de Academia Română
Lóránd Silye, lector universitar în cadrul Departamentului de Geologie (linia maghiară) al Facultății de Biologie și Geologie a UBB, a fost distins cu premiul Gheorghe Munteanu-Murgoci, oferit de Secția de Științe Geonomice a Academiei Române pentru studiul intitulat „Sarmatian foraminiferal assemblages from southern Transylvanian Basin and their significance for the reconstruction of depositional environments”.

Volumul premiat cuprinde primul studiu în care cercetătorul analizează, cu ajutorul micropaleontologiei, mediile depoziționale ale anumitor corpuri de rocă sedimentară din sudul Bazinului Transilvaniei, care au însemnătate și în domeniul cercetării gazelor naturale.

Totodată, cartea reprezintă prima descriere comprehensivă paleontologică a foraminiferelor fosile sarmațiene (aprox. 12 milioane de ani) din sudul Bazinului Transilvaniei. Prin aceasta, Lóránd Silye a contribuit cu date prețioase la cartografierea detaliată a dezvoltării geologice din sudul Bazinului Transilvaniei, și astfel la deschiderea noilor căi în cercetarea geologică pentru hidrocarburi în sudul Transilvaniei.

Secția de Științe Geonomice a Academiei Române oferă premiul Gheorghe Munteanu-Murgoci cercetătorilor care în lucrările lor științifice tratează geologia României sau vreunei regiuni din țară. În acest an au fost premiate publicațiile apărute în anul 2015.

Decernarea premiilor va avea loc în data de 15 decembrie 2017, în cadrul ședinței festive a Academiei Române.

Comenteaza