Ghibu rămâne cu patru clase de a IX-a. Alte opt instituţii încep anul şcolar cu mai puţine clase de liceu

Ghibu rămâne cu patru clase de a IX-a. Alte opt instituţii încep anul şcolar cu mai puţine clase de liceu
Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj a revizuit proiectul planului de şcolarizare pentru 2016-2017 şi a hotărât să renunţe la #tăierea" unei clase a Liceului Teoretic Onisifor Ghibu. În schimb, din cauza numărului mai mic de elevi care urmează să se înscrie la liceu, alte opt unităţi şcolare vor avea câte o clasă în minus.

După ce în urmă cu două săptămâni au fost notificaţi că din toamnă li se va reduce o clasă de liceu, elevii, părinţii şi dascălii de la Liceul Ghibu au făcut front comun şi au depus petiţii şi notificări la ISJ, cu scopul de a-şi păstra numărul de clase. În urma discuţiilor şi a şedinţelor, ISJ a modificat proiectul, astfel că în septembrie la Ghibu vor fi înfiinţate patru clase de liceu.

"Până la urmă s-a făcut o analiză pe proiectul respectiv, pentru că era doar un proiect, iar în urma discuţiilor care au fost s-au analizat argumentele şi s-a stabilit că va fi singura care s-a agreat că va rămâne; practic, la Ghibu se va aloca o a treia clasă de limba română", a precizat Valentin Cuibus, şeful ISJ Cluj.

Inspectoratul s-a văzut obligat să reducă numărul de clase la mai multe şcoli din Cluj-Napoca, pe motiv că numărul de absolvenţi ai claselor a VIII-a a scăzut faţă de anul trecut. Se vor înființa 188 de clase, cu opt mai puține față de anul școlar în curs, iar mai multe unităţi de învăţământ din municipiu vor fi afectate de această decizie.

Mai exact, şcolile care vor avea un număr mai mic de clase raportat la cel din anul şcolar în curs sunt Liceul Pedagogic Gheorghe Lazăr, Liceul Victor Babeș, Liceul Economic, Colegiul Tehnic de Comunicații Augustin Maior, Colegiul Tehnic Edmond Nicolau, Liceul Tehnologic Alexandru Borza, Liceul Tehnologic Aurel Vlaicu şi Liceul Tehnologic nr. 1.

În anul şcolar 2017-2018 numărul elevilor va scădea cu încă 200, aceasta însemnând desfiinţarea altor opt clase. Totuşi, pentru a evita orice conflict, reprezentanţii instituţiilor de învăţământ vor primi din timp criteriile oficiale în baza cărora numărul claselor va fi micşorat.

"Ca să evităm orice discuţie, Consiliul Consultativ al Directorilor se va întruni în mai multe şedinţe şi vor stabili nişte criterii pe care să le ştie dinainte, în baza cărora se vor face reducerile pe teoretic şi pe tehnologic anul viitor, ca să nu spună că nu au ştiut", a precizat Cuibus.

Comenteaza