Greva generală din școli | Sindicatele și premierul Nicolae Ciucă se întâlnesc pentru noi discuții

Greva generală din școli |  Sindicatele și premierul Nicolae Ciucă se întâlnesc pentru noi discuții

Astăzi, la ora 15.00, sunt programate noi discuții ale premierului României cu sindicatele angajaților din Învățământ.

La ora 15.00 ar fi programate să aibă loc discuții ale premierului României cu sindicatele angajaților din Învățământ, după cum au anunțat reprezentanții profesorilor pe grupul jurnaliștilor, scrie Edupedu.ro.

Astăzi, premierul Nicole Ciucă i-a invitat la discuții pe președintele Federației Naționale a Părinților, Iulian Cristache, și pe președinta Consiliului Național al Elevilor, Miruna Croitoru.

Conform informațiilor publicate pe surse politice de news.ro, premierul le-ar fi spus în întâlnirea de la Palatul Victoria ”unde este elevul în revendicările sindicale? Dacă este nevoie, fac oricâte întâlniri sunt necesare pentru a opri greva, dar nu putem depăşi cadrul legal”.

”Vă rog să fiţi parte a soluţiei şi să susţineţi demersurile noastre pentru a stinge această grevă care ne afectează pe toţi. Problemele salariale vor fi rezolvate în legea salarizării unitare, avem nevoie de incredere”, a mai spus premierul, conform sursei citate.

Greva generală din școli a continuat și marți. De luni, peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați care fac parte din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic au intrat în grevă generală, după ce sindicatele au respins oferta Guvernului, care a constat în acordarea unor bonusuri pentru profesorii debutanți, bonusuri pentru profesorii din zone defavorizate și creșteri de salarii pentru personalul nedidactic.

Ce cer profesorii:

  • Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
    Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației
Comenteaza