GREVĂ GENERALĂ în școli. Boc este optimist: "Se va găsi o soluție, pentru că toată lumea are dreptate"

GREVĂ GENERALĂ în școli. Boc este optimist: "Se va găsi o soluție, pentru că toată lumea are dreptate"

Sindicatele au anunțat că negocierile cu Guvernul au eșuat, astfel că, începând de luni, 22 mai, profesorii vor intră în grevă generală. 

Edilul Clujului, Emil Boc, consideră că, în criza din învățământ, unde profesorii au anunțat grevă generală, atât sindicatele, cât și Guvernul au dreptate.

"De la educație începe totul: și accesul la o slujbă mai bună, și șansa de a ieși din sărăcie, de a avea o viață mai bună. Eu sunt convins că, cu echilibru și responsabilitate, se va găsi o soluție pentru că toată lumea are dreptate. Pe de-o parte, profesorii au dreptate că au rămas în urmă în ceea ce privește drepturile salariale în comparație cu alte categorii sociale. Pe de altă parte, Guvernul spune «ne aflăm în faza finală a pregătirii legii salarizării unice» și trebuie s-o integrăm în salarizare unică pentru că așa se face majorarea de salariu. Deci, amândoi înțeleg că este o problemă, și Guvernul și sindicatele, important e să stea la masă și cu siguranță vor găsi o soluție, pentru că, repet, ora exactă se dă în educație", a declarat, joi, primarul Emil Boc, la Napoca Live. 

Sindicatele din Educație au anunțat, miercuri, că pe 22 mai va fi declanșată greva generală, după ce negocierile cu Guvernul au eșuat. Așadar, luni, peste 100.000 de cadre didactice vor intra în grevă generală, iar protestul ar putea duce chiar la înghețarea anului școlar.

Revendicările cadrelor didactice:

- Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;

- Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;

- Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;

- Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;

- Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

- Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;

- Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.

Comenteaza