Haosul domină lucrările de la liceul Eminescu: "Ați găsit bombe sub clădire?". Dascălii, la un pas de grevă

Haosul domină lucrările de la liceul Eminescu:
Haosul instalat pe șantierul liceului Mihai Eminescu din Cluj-Napoca le face zile negre atât elevilor, cât și profesorilor. De jumătate de an, lucrările au avansat în ritm de melc, iar reprezentanții instituției de învățământ nu sunt convinși că acestea vor fi finalizate până în vara anului viitor. Ajunși la capătul răbdării, dascălii iau în considerare și varianta grevei, pentru a trage un semnal de alarmă.

Dezastrul de pe șantierul liceului Eminescu continuă. Profesorii, elevii și părinții au ajuns la capătul puterilor și și-au pierdut speranța că reabilitarea liceului ar putea fi dusă la bun sfârșit până vara viitoare.

Lucrările au început în luna iunie, iar, inițial, constructorul şi-a luat angajamentul de a finaliza până la începutul acestui an şcolar 20 de săli în care copiii să îşi poată desfăşura activitatea. Dar pentru că teoria nu a coincis cu practica, promisiunile nu au fost respectate. Mai mult de atât, timp de jumătate de an lucrările s-au derulat în ritm de melc și nu mai mult de doi, trei muncitori au trecut zilnic pragul șantierului. O bucată de vreme lucrările au fost chiar sistate, astfel că nu a fost nevoie de prea mult timp până când haos-ul să se instaleze pe șantier. Acum, în plin sezon rece, clădirile sunt decopertate, tencuiala cade, iar demisolul a fost inundat.

Sătui să îndure minciunile și amânările, dascălii instituției s-au adunat într-o ședință alături de părinți și, în prezența prefectului Gheorghe Vușcan și a șefului ISJ Cluj, au cerut constructorului să le explice pas cu pas modulul în care se derulează lucrările.

"E un dezastru ce ați făcut acolo. Să veniți să ne îmbătați cu apă rece, să ziceți că au apărut probleme... Ce probleme au putut fi acolo? Ați găsit bombe sub clădire? Ați modificat proiecte? Sau ce ați făcut timp de șase luni?", a întrebat prefectul.

Motivul invocat de constructori? Aceștia nu au avut posibilitatea de a intra cu utilaje pe singura cale de acces în incinta liceului, motiv pentru care unele lucrări au fost sistate. Aceasta este explicația pentru care, spre exemlu, molozul zace în curtea liceului de câteva luni bune. În spatele lucrărilor de la Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" se află asocierea SC COLDEA CONSTRUCTII SRL + SC GRUP ENERGOINSTAL SA + SC DAVA INVEST SRL. Coldea Construcții, o firmă cu sediul în Cluj-Napoca, este controlată de Gabriel Mihai Coldea şi Vasile Pop. Pe de altă parte, Dava Invest a fost înfiinţată în 2008, la doi ani după Construdava (firmă controlată de omul de afaceri Ioan Bene), cele două firme având sediul la aceeşi adresă, în Sighetul Marmaţiei.

"Fiind o lucrare de reabilitare și extindere, au fost niște probleme neprevăzute în proiectul de execuție pe care le-am clarificat. Ceea ce pot să vă spun este că problemele care au generat decalajul s-au rezolvat din partea achizitorului ca noi să putem ordona și să dăm în lucru lucrările de consolidare a subsolului, a gangului, de asigurare a aprovizionării cu utilaje sau mașini de mare tonaj, tot ce înseamnă organizare de șantier. Acum sunt pregătite toate echipele necesare și furnizorii ca să intre să facă trasările și săpăturile necesare (...) Nu am găsit nicio bombă. Era să pice un om cu cifa în beci și să moară. Și atunci nu era o bombă, despre asta a fost vorba. Noi am pus documentația la dispoziție, aveam asigurare către achizitor accesul în șantier; am făcut lucrările de demolare, de săpături, a fost o problemă neprevăzută pe care noi ca și constructori am identificat-o în timpul lucrărilor, am comunicat-o achizitorului, s-a făcut expertizarea planșeului și a gangului, s-o dispus dispoziția de șantier de către achizitor, dispoziție la care se lucrează", a precizat Coldea. Acesta a mai explicat că, după noua grafică de execuție a lucrărilor, consolidarea gangului va fi finalizată în data de 7 decembrie, iar ulterior va fi asigurat accesul utilajelor în incinta șantierului.

În urmă cu o lună, primarul Emil Boc dădea asigurări că, în caz de nevoie, se va merge până la rezilierea contractului. Acum, primăria a abandonat această idee. Ba mai mult, spre surprinderea conducerii instituției de învățământ, termenul de finalizare a lucrărilor a fost amânat pentru luna iulie 2016. În ședința de joi, constructorii au dat asigurări că noul termen va fi respectat. Așa cum era de așteptat, reacțiile negative din partea dascălilor nu au încetat să apară. „De ce să vă credem? Ați zis că în septembrie 2015 vom începe școala în 20 de săli de clasă și n-am început-o. Acuma de ce v-am crede?", se întreba, revoltată, o profesoară.

Prefectul Gheorghe Vușcan s-a arătat nemulțumit de modul în care au evoluat lucrările din luna septembrie și până astăzi. Cu câteva zile înainte de începerea noului an școlar Vuşcan a inspectat mai multe unităţi şcolare din oraş, printre care şi Liceul Eminescu, despre care a spus că sălile unităţii „arată ca nişte grajduri de la CAP (cooperativă agricolă, n.red.)". De atunci, lucrurile au rămas neschimbate.

"Ne sfidați în continuare cu o aroganță de necrezut, în acest moment în care știți în ce situație sunteți. Dacă puteți, duceți mai departe această lucrare. Dar dacă nu, vă rog predați-vă și haideți să vedem ce e de făcut. Nu stați liniștiți, că nu putem să stăm liniștiți când peste 2000 de copii sunt afectați de mizeria asta de contract sau de lucrări care se întâmplă. Nu putem sacrifica o generație pentru că ne-am apucat noi să construim fără cap", a adăugat Vușcan. Într-adevăr, atitudinea constructorului nu a fost una tocmai potrivită, dat fiind faptul că, la finalul ședinței, acesta a refuzat să mai discute cu dascălii, părinții sau jurnaliștii prezenți, motivând că este "în afara programului". Întrebat care sunt sancțiunile pe care constructorul le va primi pentru întârzierile cauzate, Ovidiu Cîmpean, managerul de proiect din partea primăriei, nu a avut niciun răspuns de oferit.

O bună parte din bunurile școlii au rămas în instituție și sunt depozitate la demisol sau chiar în curte, în condițiile în care pereții sunt infiltrați cu apă, tencuiala se desprinde de pe pereți, iar clădirile nu mai au acoperiș de câteva luni bune. "Chiar ieri am fost și am văzut că plouă, pereții sunt infiltați cu apă și a ajuns chiar și la arhivă. Deocamdată documentele nu sunt afectate, dat fiind faptul că noi leam protejat. Dar în sala profesorală, în contabilitate și pe holul central am observat că acolo unde a plouat pe tavan a căzut și e o problemă în acest sens legat de arhivă, pentru că s-ar putea să cadă și acolo tencuiala și ar putea fi afectate documentele care există în arhivă de 60 de ani. Căutăm în fiecare zi soluții pentru a muta fondul de carte, pentru a muta arhiva și cele 35.000 de volume, cele două cabinete de informatică, mobilierul", a precizat Simona Dobrescu, directorul instituției.

Copiii îşi desfăşoară acum orele de curs la Colegiul "Anghel Saligny", în încăperi ale unui fost cămin, care au fost transformate în săli de curs. Din cauza condițiilor nefavorabile, mai mulți părinți au ales să își mute copiii la alte școli, iar dascălii se tem că tot mai mulți vor fi cei care vor alege această opțiune. În plus, profesorilor le e frică de faptul că, în condițiile date, calitatea actului de învățământ nu e cea corespunzătoare. Pentru a "lupta" cu haos-ul care pândește instituția de învățământ și pentru a trage un semnal de alarmă, dascălii mărturisesc că ar putea chiar să intre în grevă sau să iasă în stradă.

Comenteaza