Încep simulările pentru Evaluarea Naţională 2024. Luni, prima probă/ Premieră: toate lucrările vor fi corectate digital

Încep simulările pentru Evaluarea Naţională 2024. Luni, prima probă/ Premieră: toate lucrările vor fi corectate digital

Simularea pentru Evaluarea Națională 2024 va începe luni, 5 februarie, când elevii clasei a VIII-a vor susține proba la Limba Română.

Simulările examenului de Evaluare Naţională 2024 pentru clasa a VIII-a încep luni și se încheie miercuri pentru elevii care dau examen și la imba și literatura maternă.

În premieră, lucrările la simulare Evaluare Națională 2024 vor fi corectate digital. Lucrările vor fi scanate în clasă de către profesori și corectate pe platforma digitalizată.

Toate examenele naționale din acest an, dar și la simulările, vor fi corectate în mod digital, a anunțat luni ministrul Ligi Deca, precizând și că peste 90% dintre profesorii care au testat deja această variantă au spus că este mai eficientă.

"Se elimină greşelile datorate oboselii, se elimină acea muncă de trecere a punctajelor pe barem pentru că platforma, în momentul în care notaţi pe diferiţi itemi, face automat adunările, şi există şi posibilitatea mult mai simplă de transmitere aleatorie a lucrărilor", a declarat Ligia Deca.

Sâmbătă, ministrul Educației a postat un mesaj în care explică faptul că acest tip de corectare nu schimbă cu nimic examenul.

"Evaluarea digitalizată nu influenţează nici tipurile de subiecte, nici baremul, nici timpul de lucru al copiilor - sunt cele cu care ei sunt deja familiarizaţi. Singura diferenţă, pentru elevi, este că lucrarea nu va mai fi secretizată de ei sau de profesorii asistenţi prin lipirea etichetelor, pentru că va fi secretizată automat, în momentul în care este scanată, în prezenţa elevilor", a scris Deca sâmbătă pe Facebook.

Aproape 6.000 de elevi clujeni vor susține probele de simulare a examenului de Evaluare Națională

Din totalul celor 5.834 de elevi ai claselor a VIII-a care vor susține simulările examenului de Evaluare Națională, 3.134 de elevi sunt din municipiul Cluj-Napoca. Conform IȘJ Cluj, la nivelul județului, simularea examenului de se va desfășura în 110 școli, dintre care 45 sunt din municipiul Cluj-Napoca. 

Ministerul Educației a anunțat calendarul pentru simulările examenului de Evaluare Națională, precum și informa'ii privind modul de desfășurare:

  • 5 februarie 2024 - Limba și literatura română, proba scrisă
  • 6 februarie 2024 - matematică, proba scrisă
  • 7 februarie 2024 - Limba și literatura maternă, proba scrisă
  • 23 februarie 2024, comunicarea rezultatelor

Probele încep la ora 9:00, iar accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Elevii vor fi așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică, pe centru de examen.

Timpul alocat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, începând din momentul în care s-a încheiat completarea casetei de identificare din broșura cu subiecte. Toate sălile de clasă în care se vor susține probele scrise din cadrul simulării Evaluării Naționale sunt dotate cu sisteme de supraveghere video și audio.

Pentru rezolvarea subiectelor, elevii claselor a VIII-a vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor poate fi folosit și creion negru.

Ministerul Educației precizează că rezultatele obținute la simulare sunt analizate în fiecare unitate de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, „în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare în perspectiva examenelor din vara acestui an”. Rezultatele nu se trec în catalog. Totuși, potrivit Ministerului Educației, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați.

Programele de examen valabile pentru examenul național de Evaluare Națională 2024 pot fi consultate prin accesarea următorului link: http://www.subiecte.edu.ro/2024/evaluarenationala/legislatie/.

Comenteaza