Învăţământul profesional, revoluţionat la Cluj. Care sunt cele mai căutate meserii

Învăţământul profesional, revoluţionat la Cluj. Care sunt cele mai căutate meserii
Pentru noul an şcolar, ISJ Cluj anticipează că o cincime din absolvenţii claselor a opta se vor îndrepta spre învăţământul profesional. În 2014, primul an în care au funcţionat şcolile profesionale de trei ani, forma de învăţământ a avut un succes neaşteptat, iar sute de tineri s-au îndreptat spre meserii precum bucătar sau mecanic.

 

Pe zi ce trece, şcolile profesionale câştigă teren în faţa liceelor teoretice. Este al doilea an când la Cluj se pregătesc clasele profesionale cu o durată de trei ani, iar inspectorii şcolari aşteaptă ca 1.000 de tineri să frecventeze din toamna anului viitor cursurile acestor şcoli, cu 30% mai mulţi faţă de anul precedent. În 2014, la Cluj au fost înfiinţate 25 de clase de învăţământ profesional.

"Suntem în pregătiri în ceea ce priveşte etapa finală de redactare a planului care trebuie predat la Bucureşti pe 23 ianuarie. Ideea pe care vom merge în urma discuţiilor pe care le-am avut cu asociaţiile de părinţi, cu mediul de afaceri, cu conducerile unităţilor de învăţământ este aceea de merge cu o creştere a claselor de şcoală profesională cu 30-35% faţă de anul acesta. Asta ţinând cont de colaborările cu agenţii economici", a declarat Valentin Cuibus, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj.

Totodată, ISJ anunţă că vor fi realizate clase profesionale doar în locurile în care vor avea comenzi de la agenţii economici şi acolo unde vor exista contracte de practică pentru elevi. O parte din firme le oferă copiilor şi alte facilităţi, precum transport sau masă, în timp ce altele acordă burse. Cei trei ani de studii la o şcoală profesională se recunosc ca doi ani de liceu, iar tinerii au posibilitatea de a îşi continua şi completa studiile la o filieră de învăţământ teoretic.

În anul şcolar 2015-2016, la Cluj nu va creşte învăţământul pe parte teoretică, iar raportul teoretic-tehnologic se va situa în jurul a 50-50%. De asemenea, şeful Inspectoratului Şcolar Cluj menţionează că este posibil chiar ca numărul de clase să fie mai mic decât în anul precedent.

Mai multe companii cu renume atât pe plan local, cât şi naţional sau chiar mondial şi-au arătat interesul faţă de tineri şi au iniţiat colaborări cu şcolile profesionale. Discuţiile continuă, însă până acum s-au arătat interesate firme precum Jolidon, EnergoBit, Clujana, Emerson, Bosch, Cosmfan, La Casa, Asociaţia Patronilor şi Meseriaşilor sau MGT Group.

Anul trecut, la cea mai mare căutare a fost meseria de bucătar. Printre specializările populare s-au mai aflat cea de confecţioner de îmbrăcăminte, mecanic auto sau mecanic de maşini cu prelucrare numerică. Pentru noul an şcolar, inspectoratul pregăteşte noi specializări, cum ar fi cea tipograf sau sudor.

Comenteaza