Italienii și-au făcut consulat la Cluj. Vor să pună pe picioare IMM-urile din Ardeal

Italienii și-au făcut consulat la Cluj. Vor să pună pe picioare IMM-urile din Ardeal

Noul Consulat al Italiei la Cluj vrea să aducă înapoi românii plecați în străinătate, cărora le promite inclusiv școală cu predare în această limbă. Modelul de succes al întreprinderilor mici și mijlocii practicat în Italia va fi aplicat și aici.

 

O şcoală acreditată de Ministerul Învăţământului din Italia urmează să fie deschisă la Cluj, proiectul fiind dedicat copiilor românilor care doresc să se reîntoarcă acasă din Peninsulă, a anunţat noul consul onorific al Italiei, Massimo Novali. Scopul acesteia este de a-i ajuta pe copiii românilor să se acomodeze mai uşor aici.

"Sunt foarte mulţi români care se întorc din Italia, care au copii care s-au născut acolo, care vorbesc limba italiană, sunt cetăţeni italieni, aici sunt înscrişi cu rezidenţa în România şi trebuie ajutaţi. Aici, în Cluj-Napoca, este singura şi unica şcoală în limba italiană aprobată de Ministerul de Învăţământ din Italia și trebuie să o dezvoltăm împreună cu Centrul Cultural Italian care se va redeschide", a spus Massimo Novali. Acesta a fost numit consul onorific al Italiei pentru judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Mureş.

Şcoala ar urma să poată prelua copii de vârsta învăţământului primar, facilitându-le nu doar continuarea studiilor, ci şi educarea într-un mediu care să le facă mai uşoară acomodarea în ţara de origine a părinţilor şi învăţarea limbii române. Se va încerca şi deschiderea unor clase de liceu cu predare în italiană.

Fostul vicepremier Vasile Dâncu, prezent la eveniment, spune că la Cluj trăiesc peste 1.000 de rezidenţi italieni, iar în România sunt trecute la Oficiul Național al Registrul Comerţului 46.000 de firme italiene, din care funcţionează efectiv 25.000. Italia se plasează astfel pe locul 1 în privința numărului de firme străine care au investit în ţara noastră.

"Ceea ce este important şi ceea ce aduc oamenii de afaceri italieni în Transilvania şi Banat, unde sunt mai multe firme italiene, este un model de afaceri foarte potrivit pentru România, modelul afacerilor mici şi mijlocii pe care se bazează o economie", a spus Dâncu.

Massimo Novali a organizat vineri o festivitate de inaugurare a Consulatului Onorific al Italiei la care au luat parte, alături de episcopul greco-catolic Florentin Crihălmeanu, primarul Emil Boc, prefectul
Aurel Cherecheş şi alte personalităţi din Cluj-Napoca.

Comenteaza