Laborator performant de informatică pentru Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere

Laborator performant de informatică pentru Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere

Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca va inaugura, luni, noul laborator de informatică, dotat cu calculatoare, aparatură multimedia şi tehnologie de acces de ultimă generaţie.

De acest spaţiu educaţional modern vor beneficia cei peste 200 de copii şi tineri cu deficienţe de vedere proveniţi din Cluj şi alte 20 de judeţe din România, care învaţă în cadrul liceului.

„Asigurarea unor condiţii optime pentru dezvoltarea copiilor cu cerinţe speciale şi facilitarea accesului la o educaţie calitativă reprezintă principalul obiectiv al fiecărei instituţii de învăţământ special din judeţul Cluj. Ne bucurăm că Liceul pentru Deficienţi de Vedere a reuşit să îndeplinească cu succes aceste obiective şi felicităm în acest sens toate persoanele care au contribuit la materializarea acestui proiect” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.

Prin intermediul acestui laborator, elevii instituţiei de învăţământ clujene se vor putea bucura de cele mai avansate tehnologii destinate facilitării accesului la informaţie pentru nevăzători şi slab văzători. Calculatoarele performante sunt dotate cu monitoare mari, tastaturi cu caractere mărite şi software specializat care citeşte informaţia de pe ecran prin intermediul unei voci sintetice.

Modernizat prin intermediul unui proiect în valoare de cca. 35.000 de euro, laboratorul este dotat cu aparatură specializată în producerea materialelor Braille. Astfel, o imprimantă specială permite conversia şi tipărirea automată a documentelor în Braille precum şi imprimarea imaginilor grafice tactile. Totodată, două afişaje electronice performante pot fi utilizate pentru conversia automată a textului de pe ecranul calculatorului sau al telefonului mobil în scriere Braille. Accesul la acest tip de scriere este o componentă esenţială a procesului instructiv - educativ pentru elevii cu deficienţe de vedere.

De asemenea, pentru redarea fişierelor multimedia laboratorul are în dotare un sistem audio 5.1 performant, proiector wireless şi ecran de proiecţie de dimensiune mare, iar fiecare calculator este dotat cu căşti şi difuzoare pentru redarea sunetului vocii sintetice. Sistemul multimedia permite redarea automată a vocii sintetice dintr-un calculator în incinta laboratorului, simultan cu proiectarea imaginii de pe ecran, facilitând desfăşurarea activităţilor didactice.

Comenteaza