Liderii studenţilor din Europa şi-au stabilit priorităţile la Cluj-Napoca

Liderii studenţilor din Europa şi-au stabilit priorităţile la Cluj-Napoca
Studenţii au discutat, la Cluj, despre viitorul cooperării pan-europene, despre noile tendinţe ale asigurării calităţii învăţământului superior şi au adus modificări documentului strategic al European Students Union (ESU) privind dimensiunea socială a educaţiei.

ANOSR a găzduit la Cluj-Napoca cea de-a 69-a Adunare Generală a Organizaţiei Europene a Studenţilor, federaţia-umbrelă a studenților la nivel european formată din 45 de federaţii naţionale studenţeşti din 38 de ţări. În cadrul adunării s-a revizuit documentul strategic al ESU privind dimensiunea socială a educaţiei.

Amendamentele aduse acestei politici au pus accentul pe un învăţământ superior mai incluziv. Prin acest document, ESU își propune să asigure că oricine, indiferent de preferințe politice, religie, origine etnică sau culturală, orientare sexuală, gen sau avere, are dreptul să acceseze şi să îşi ducă la bun sfârşit traseul educațional în sistemul de învăţământ superior pentru a-şi pune în valoare întregul potenţial.

De asemenea, în urma discuțiilor din cadrul Adunării Generale ESU, s-a adoptat o declarație prin care se face apel către toți membrii comunităților universitare din Europa, dar și către autoritățile publice și către cetățenii acestui continent, să primească și să ofere sprijin și asistență studenților care sunt persoane strămutate (refugiați, azilanți sau persoane în situații similare cu refugiații).

A fost adoptat și planul de acțiune al organizației pentru anul 2016, precum și mai multe declarații și rezoluții focusate pe diverse aspecte și regiuni, toate având în comun apărarea educației ca un drept universal, ca un bun și serviciu public.

„ANOSR este onorată de faptul că a găzduit această Adunare Generală a liderilor studenților din întreaga Europă și, de asemenea, ne bucurăm că am contribuit la realizarea politicilor și direcțiilor viitoare ale ESU. Deși trăim în vremuri dificile, trebuie să insistăm asupra faptului că numai prin educație putem construi o societate mai bună, mai tolerantă și mai prosperă.

Studenții din Europa s-au reunit aici pentru a discuta despre un învățământ mai bun, deschis și accesibil pentru toți. Cred că în urma acestei întâlniri plecăm cu credința că suntem pe drumul cel bun, că trebuie să luptăm în continuare pentru drepturile și interesele studenților și pentru un sistem de educație cât mai performant și deschis, având o finanțare corespunzătoare", a precizat Vlad Cherecheș, președinte al ANOSR.

Documentul strategic ESU privind dimensiunea socială a educației poate fi consultat aici.

Comenteaza