Inspectorul școlar general Cluj: "Suntem în fața unei noi provocări, intrarea în vigoare a noii Legi a Educației pentru Învățământ Preuniversitar''

Inspectorul școlar general Cluj: "Suntem în fața unei noi provocări, intrarea în vigoare a noii Legi a Educației pentru Învățământ Preuniversitar''

Inspectorul școlar general prof. Marinela Marc a transmis un mesaj transmis elevilor, părinților și dascălilor cu ocazia începerii noului an școlar 2023-2024.

"Am încheiat un an școlar cu multe provocări, cu o structură nouă, modulară, cu mișcări de protest spre finalul anului școlar, care riscau să modifice calendarele examenelor naționale, cu un bacalaureat de toamnă în cadrul căruia evaluarea s-a desfășurat digital, toate acestea generând uneori îngrijorare și făcându-ne misiunea foarte dificilă", a spus Marinela Marc într-un mesaj transmis la început de an școlar. Aceasta a subliniat și că un nou început înseamnă "o nouă șansă, un drum pe care pornim cu forțe proaspete și cu nădejdea că vom reuși mai multe decât în anul școlar trecut”, adăugând că este important ca „toți, împreună, să lucrăm cu hotărâre și deplină încredințare la împlinirea viitorului copiilor, al națiunii noastre, pentru că educația are un rol decisiv în dezvoltarea spirituală a unui popor".

De asemenea, inspectorul școlar general al IȘJ Cluj atrage atenția că, odată cu începerea noului an școlar, suntem în fața unei noi provocări, respectiv intrarea în vigoare a noii Legi a Educației pentru Învățământ Preuniversitar, care va fi urmată de o serie de metodologii și regulamente ce vor intra în vigoare, gradual, pe parcursul acestui an și al anilor care vor urma.

"În fiecare toamnă, în luna septembrie, trăim momente  de emoție, în ziua începerii cursurilor, în special alături de preșcolarii și elevii care încep un ciclu nou de învățământ. Ne mirăm cât de repede a trecut vacanța, cât de mari s-au făcut copiii și fiecare dintre noi, indiferent dacă suntem elevi, părinți, bunici sau cadre didactice rememorăm primele zile de școală din viața fiecăruia dintre noi, cu emoțiile, sfiala și optimismul pe care cu toții le-am trăit an de an în acest anotimp. Un nou început înseamnă o nouă șansă, înseamnă un drum pe care pornim cu forțe proaspete și cu nădejdea că vom reuși mai multe în acest nou an, decât în cel ce a trecut.

Ca părinți, ne propunem ca anul acesta să acordam mai mult timp copiilor, să petrecem mai mult timp cu ei, să limităm accesul la ecrane, să îi înscriem la activități suplimentare, să facă sport și să se bucure de copilărie. Cadrele didactice, cu siguranță își propun ca fiecare zi să fie o aventură în procesul de învățare, plină de momente memorabile, de lecții valoroase și realizări remarcabile. Totul, din dorința de a le fi cât mai bine copiilor, de a le oferi tot ce ne stă în putință alături de toată susținerea noastră.

Începerea unui nou an școlar este și un prilej de reflecție asupra anului școlar care tocmai s-a încheiat la 31 august și de fixare a unor obiective pentru ceea ce urmează. Așadar, am încheiat un an școlar cu multe provocări, cu o structură nouă, modulară, cu mișcări de protest spre finalul anului școlar, care riscau să modifice calendarele examenelor naționale, cu un bacalaureat de toamnă în cadrul căruia evaluarea s-a desfășurat digital, toate acestea generând uneori îngrijorare și făcându-ne misiunea foarte dificilă. De aceea, am ales să mă adresez în primul rând colegilor, cadre didactice, care sunt chemate la desfășurarea unei profesii deloc ușoare, purtând responsabilitatea educației copiilor și tinerilor noștri și care s-au implicat în multe activități conexe pentru siguranța copiilor noștri.

Rememorând tot ceea ce s-a întâmplat, mai ales în această vară, cu multe examene, cu emoțiile firești, dar mai ales cu solidaritatea și responsabilitatea de care ați dat dovadă cu toții, de promptitudinea cu care ați răspuns la solicitările de a face parte din comisiile de examene, de a face echipă ori de câte ori a fost nevoie, mi-a confirmat, încă o dată, că rezultatele extraordinare pe care județul Cluj le-a obținut la examenele naționale din această vară, care au situat Clujul pe primul loc la nivel național, se datorează profesionalismului și  efortului dumneavoastră, pentru care vă mulțumesc, încă o dată.

Stimați colegi, odată cu începerea noului an școlar, suntem în fața unei noi provocări, respectiv intrarea în vigoare a noii Legi a Educației pentru Învățământ Preuniversitar, care va fi urmată de o serie de metodologii și regulamente ce vor intra în vigoare, gradual, pe parcursul acestui an și al anilor care vor urma. Este un proces plin de responsabilitate, care provoacă, în mod firesc, îngrijorare în rândul societății și este datoria noastră de a găsi resursele necesare  pentru comunicarea permanentă cu părinții în privința  tuturor elementelor de noutate și a deciziilor privind organizarea procesului didactic. Fie ca începutul acestui nou an școlar să vă dea puterea  să vă asumați responsabilitatea de a fi  adevărate modele pentru elevii voștri, contribuind cu răbdare, creativitate și înțelegere, nu numai la formarea de competențe și transmiterea de cunoștințe, ci, mai ales, la formarea de comportamente, la siguranța elevilor în mediul școlar, reducerea violenței și a consumului de droguri și substanțe interzise, fenomene care provoacă din ce în ce mai multă îngrijorare în societatea noastră.

Efortul cadrelor didactice nu este suficient, dacă educația oferită la școală nu este susținută de implicarea părinților. De aceea vă invit, stimați părinți, să vă implicați activ în educația copiilor dumneavoastră, să fiți prezenți în viața școlii, alături de cadrele didactice, așa cum ați făcut-o și până acum! Dumneavoastră trebuie să fiți informați nu numai în legătură cu situația școlară a copiilor, ci să participați activ la parcursul educațional al acestora, să urmăriți frecvența la ore și să vă implicați în reducerea absenteismului, în găsirea de soluții pentru a-i ține pe elevi la școală, aceasta fiind condiția necesară în obținerea de rezultate pozitive în activitatea de învățare și de promovare a examenelor.

În ceea ce vă privește pe voi, dragi elevi, vă doresc să fiți cât mai receptivi la ceea ce dascălii, cu dragoste și pasiune, încearcă să vă învețe, să fiți încrezători că numai școala vă poate oferi cadrul educării și formării voastre, pentru a vă integra cu ușurință într-o societate a cunoașterii, într-o lume globalizată, în care echilibrul și reușita în viață ți le conferă respectul valorilor și capacitatea de învățare pe tot parcursul vieții. Dragi elevi, fie ca noul an școlar să fie presărat cu momente de bucurie, prieteni noi și descoperiri inedite în cunoaștere!

Este important ca toți, împreună, părinți, dascăli, copii, autorități, să lucrăm cu hotărâre și deplină încredințare la împlinirea viitorului vostru, al națiunii noastre, pentru că  educația are un rol decisiv în dezvoltarea spirituală a unui popor.

În ceea ce ne privește pe noi, reprezentanții Inspectoratului Școlar al Județului Cluj, vă asigurăm că vă suntem parteneri reali, dispuși în orice moment să vă susținem, astfel încât, la sfârșitul anului școlar, să ne bucurăm împreună de reușitele voastre.

Vă doresc un an școlar  plin de speranță, cu putere de muncă și dorință de cunoaștere, dar în primul rând cu sănătate! Fie ca noul an școlar să vă aducă  împliniri personale și profesionale, forță și energie în fața provocărilor, speranță și  încrederea că împreună vom reuși! Mult succes tuturor în noul an școlar!", este mesajul transmis de prof. Marinela Marc, inspector școlar general al IȘJ Cluj.
 
 

Comenteaza