Miclea: "Acum se vede totul - profesori cărora le pasă ori care doar dau teme. Părinții pot face acum presiuni pentru salarizare diferențiată"

Miclea: "Acum se vede totul - profesori cărora le pasă ori care doar dau teme. Părinții pot face acum presiuni pentru salarizare diferențiată"
| Foto: timponline.ro

Profesorul clujean Mircea Miclea spune că școala online a făcut ca acum să se vadă totul, de către oricine și că “având această transparență a funcționării școlii", speră să fie "o susținere publică mai mare pentru o schimbare majoră a sistemului de educație în România”.

Întrebat într-un interviu acordat Edupedu.ro, dacă există și o parte bună în toată această perioadă cu școala online, în care părinții stau cu copiii acasă, fostul ministru al Educației a spus că acum chiar părinții “pot să facă presiuni pentru o salarizare diferențiată a cadrelor didactice, pentru că ei înșiși văd în fiecare zi care sunt profesorii buni cărora le pasă de elevi și au prestație de calitate și care sunt profesorii care au prestație foarte slabă, care doar stau și dau teme”.

"Acum, părinții conștientizează mai clar ce este cu adevărat școala românească. Pentru că o văd transparent, zi de zi, prin prestațiile cadrelor didactice. Având această transparență a funcționării școlii, sper să fie o susținere publică mai mare pentru o schimbare majoră a sistemului de educație în România, punând presiuni pe politicieni să schimbe acest sistem la modul real și substanțial. Ăsta cred că este un efect bun. 

Pot să facă presiuni pentru o salarizare diferențiată, pentru că ei înșiși văd în fiecare zi care sunt profesorii buni cărora le pasă de elevi și au prestație de calitate și care sunt profesorii care au prestație foarte slabă, care doar stau și dau teme.

Și pentru o autonomie reală, pentru că ceea ce este acum nu e autonomie. Autonomia reală spunea [așa cum a fost introdusă în Legea educației nr. 1/2011, înainte de a fi schimbată de Guvernul Ponta – N.Red.] că directorul școlii este ales prin concurs de Consiliul de Administrație al școlii – care este format de jumătate plus 1 oameni din afara școlii (părinți și reprezentanți ai autorităților locale) și că profesorii sunt angajați de școală și sunt dați afară de către școală dacă nu sunt de calitate. Autonomia reală aducea autonomie pe buget, pe gestiunea resurselor umane. Acum, a fost doar o derobare de responsabilitate; a fost aruncată în curtea școlilor o chestiune pe care autoritățile centrale au spus că nu o pot rezolva. 

Sper să crească efectiv constientizarea și presiunea populației asupra politicienilor pentru a face o reformă reală în școală. Asta sper ca acum să se facă. 

Acum se vede totul. Cutia neagră s-a făcut transparentă și ne atinge zi de zi prestația școlii, calitatea școlii, ca părinți", spune psihologul Mircea Miclea. 

 

Comenteaza