Nemulțumiri într-un liceu din Cluj. Nu se vrea relocarea la ”Saligny”, în Mărăști: ”Tradiția trebuie să rămână la ea acasă!”

Nemulțumiri într-un liceu din Cluj. Nu se vrea relocarea la ”Saligny”, în Mărăști: ”Tradiția trebuie să rămână la ea acasă!”

Liceul Tehnologic nr.1 ar urma să părăsească spațiile de pe strada Maramureșului și să se mute în cele de la Colegiul Tehnic ”Anghel Saligny”, cu care va comasa. Decizia de mutare a stârnit nemulțumiri în școala din Iris.

Colegiul Tehnic ”Anghel Saligny” va comasa cu Liceul Tehnologic nr.1. După ce inițial s-a vorbit despre mutarea celor de la ”Saligny” pe strada Maramureșului, planurile s-au schimbat. Primarul Emil Boc a anunțat în ședința Consiliului Local din 5 decembrie că ”Anghel Saligny” va rămâne pe locul în care funcționează în prezent, adică pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, iar Liceul Tehnologic nr. 1 se va muta în Mărăști.

Noua decizie a stârnit nemulțumeiri la actualul Liceul Tehnologic nr. 1, fostul Grup Școlar Industrial ”Tehnofrig”, unde se dorește rămânerea în spațiile actuale, construit în 1973, cu buget alocat de către Uzina ”Tehnofrig”, sub formă de campus, având cămin și cantină proprie, ateliere și săli de curs în două corpuri de clădire legate.

În acest context, părinții elevilor de la Liceul Tehnologic nr. 1 din Cluj-Napoca au lansat o petiție prin care cer să rămână în spațiul actual. Documentul a adunat deja peste 1.000 de semnături.

”Tradiția trebuie să rămână la ea acasă!”

Petiție online pentru ca Liceul Tehnologic nr.1 (fostul Grup Școlar Industrial ”Tehnofrig”) să-și salveze tradiția și campusul:

”Liceul Tehnologic nr.1, Cluj-Napoca dorește să își păstreze spațiile! O nevoie de moment nu poate ignora o tradiție școlară consolidată pe o solidă bază materială!

Situat pe strada Maramureșului Nr.165A, Liceul Tehnologic nr.1 este unul dintre liceele cu tradiție din Cluj-Napoca, fiind înființat în anul 1956, în centrul orașului, pe Calea Moților. La început a fost Școală de Ucenici, datorită cererii tot mai mari pentru asigurarea unui standard de calificare în diferite domenii ale industriei. În anul 1973, se construiește noul sediu al școlii de pe strada Maramureșului, cu buget alocat de către Uzina ”Tehnofrig”. Datorită numărului foarte mare de elevi (aproximativ 2000) și a specializărilor școlii, sediul de pe strada Maramureșului a fost construit sub formă de campus, pe o suprafață mare, având cămin și cantină proprie, ateliere și școală cu două corpuri de clădire legate.

În perioada 1961-1982, Grupul Școlar ”Tehnofrig” a fost subordonat Ministerului Învâțământului și Ministerului Industriei Construcțiilor de Mașini. Rămâne sub această denumire până în anul 2011, când devine Liceul Tehnologic nr.1.

În prezent, Liceul Tehnologic nr.1 este o organizație educațională care pregătește la standarde europene specialiști în profilul tehnic (Specializarea Tehnician Electromecanic) şi servicii (Specializarea Tehnician în Gastronomie, școală profesională cu următoarele profile:  Bucătar, Ospătar (chelner), vânzător în unități de alimentație publică, învățământ profesional dual cu specializarea de Cofetar-Patiser). Această instituție de învățământ oferă educație în spiritul dezvoltării unei societăți democratice, în care fiecare absolvent să fie responsabil şi motivat, încrezător în forţele proprii şi cu toate cunoştinţele necesare adaptării şcolare şi profesionale pe tot parcursul vieţii. Aceste deprinderi dobândite în școală îi certifică atât pentru piața muncii din România, cât și la nivel european.

Serviciile furnizate de şcoală au la bază calitatea, performanţa, promovarea valorilor europene, egalitatea şanselor pentru toţi participanţii la proces.

Liceul Tehnologic nr.1 deține numeroase parteneriate cu instituții de profil, universități de renume, de exemplu Universitatea Tehnică din Cluj, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca – pentru care este și furnizor de practică pedagogică penru studenți, Universitatea ”Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca și agenți economici importanți din județ. S-au pus bazele unei colaborări cu ”Puratos”, un grup internațional care oferă o gamă completă de produse inovatoare, materii prime și expertiză practică în brutărie, patiserie și industria ciocolatei. Astfel, începând cu anul școlar 2022-2023, prima generație din Cluj-Napoca de cofetari-patiseri, în sistem de învățământ dual, sunt elevii din cadrul Liceului Tehnologic nr.1.

 În consecință, Liceul Tehnologic nr.1 din Cluj-Napoca este un liceu cu tradiție, care sprijină agenții economici din două mari ramuri (Alimentație publică și Electromecanică) din județ, prin oferirea unei forțe de muncă bine pregătite, specialiști în domeniu, solicitați de piața forței de muncă din zona noastră”, se explică în petiție.

Semnatarii documentului spun că nu se opun comasării liceului cu Colegiul Tehnic ”Anghel Saligny”, fuziune din care s-ar putea ”dezvolta un liceu tehnologic mai atractiv, cu mai multe specializări”, dar consideră că sediul trebuie să rămână pe strada Maramureșului, din următoarele motive:

”-  este unul dintre cele mai mari (ca suprafață) licee din Cluj-Napoca, deține teren de fotbal de iarbă în mărime naturală în incintă;

- deține internat cu 250 de locuri și cantină proprie în incintă, astfel că elevii care provin din mediul rural au posibilitatea de a fi cazați aproape de școală, la prețuri accesibile, reducând astfel riscul de abandon școlar care este o problemă la nivelul județului nostru, și nu numai. În internatul Liceului Tehnologic nr.1 sunt cazați în prezent elevi de la liceul nostru și alte licee care nu dețin internat, elevi din Republica Moldova, veniți cu burse de studiu. Mutarea sediului liceului într-un spațiu care nu deține internat și cantină pentru acești elevi ar produce un risc major de creștere a ratei de abandon școlar;

-  aflat în proximitatea a două puncte importante de acces în municipiu, gara și autogara, dar și a unui nod al traseelor CTP, poziționarea Liceului Tehnologic nr.1 oferă un acces facil elevilor din diferite zone. Statistica arată că un număr foarte mare dintre tinerii care aleg să urmeze studiile unui liceu tehnologic provin din mediul rural, astfel poziționarea geografică este favorabilă unui număr mare de elevi fără costuri suplimentare și fără a încărca traficul rutier înspre centrul orașului;

-  baza materială a Liceului Tehnologic nr.1 și spațiile generoase deținute de acesta, le asigură cadrelor didactice condițiile necesare pentru a-și desfășura activitatea didactică la nivel optim. Astfel, considerăm că atingerea unor performanțe ale elevilor la diferite concursuri școlare nu este împiedicată de locația școlii pe care o urmează, fiind influențată doar de calitatea personalului formator și de baza materială pe care, de altfel, școala noastră o poate asigura. În sens invers, Colegiul Tehnic ”Anghel Saligny” nu poate susține prin specificul liceului și baza materială pe care o deține formarea elevilor în domeniile existente în școala noastră, în timp ce Liceul Tehnologic nr.1 deține ateliere și laboratoare compatibile cu profilurile existente la Colegiul Tehnic ”Anghel Saligny” (Liceul Tehnologic nr.1 a școlarizat elevi în domeniul construcții în perioada 1992-2012)”, explică părinții elevilor.

”În concluzie, prin aspectele enunțate anterior, considerăm că nu există niciun motiv temeinic pentru ca decizia privind comasarea cu păstrarea locației pe strada Maramureșului nr.165A să fie modificată. Suntem conștienți că există o rezistență în fața schimbării, dar trebuie să punem pe primul plan nevoile comunității, în special cele care privesc viitor tinerei generații”, conchid semnatarii petiției. 

Comenteaza