Oficialii ungari au tăiat panglica Facultăţii de Ştiinţe şi Arte din cadrul Universităţii Sapientia

Oficialii ungari au tăiat panglica Facultăţii de Ştiinţe şi Arte din cadrul Universităţii Sapientia
Alai de personalităţi maghiare la inaugurarea sediului Facultăţii de Ştiinţe şi Arte (FSA) din cadrul Universităţii "Sapientia", de la Cluj-Napoca. Fiind accidentat, premierul Ungariei Viktor Orban şi-a trimis soţia la eveniment, alături de viceprim-ministrul Zsolt Semjen şi de alte oficialităţi din guvernul de la Budapesta.

La ceremonia de inaugurare a unităţii clujene de învăţământ superior participă şi Laszlo Tokes, vicepreşedinte al Parlamentului European, Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, cât şi  Peter Eckstein Kovacs, fost consilier prezidenţial.

"Ne exprimăm mulţumirea către guvernul ungar, care a sprijinit învăţământul maghiar din Transilvania. Comunitatea academică de la Cluj va reprezenta interesele comunităţii academice maghiare din toate oraşele ţării", a spus Tonk Marton, decanul FSA.

"De multă vreme ne-am dorit o clădire în care să ne derulăm activitatea, o formă de învăţământ în care nimeni să nu ne înveţe cum să ne creştem copiii. Clădirea a fost construită într-o perioadă de criză a comunităţii maghiare din Cluj, dar şi a crizei din Ungaria. Clădirea a fost ridicată cu sacrificii, care nu vor fi uitate", a declarat Kato Bella, episcop reformat şi preşedintele Fundaţiei "Sapientia".

"Avem dreptul la autonomia universitară. E important să creăm spaţii în care comunitatea să se dezvolte. Am declarat această clădirecca simbol. Ne putem identifica cu ea. Vă mulţumesc pentru comunitatea creată aici. Nu e o universitate de stat, dar e una publică", a spus la rândul său David Laszlo, rector Sapientia.

Festivitatea este marcată de momente artistice a unui ansamblu de la Teatrul Maghiar Cluj.

"E o sarcină umanitară că ne păstrăm identitatea culturală. Supravieţuirea naţiunii maghiare se face printr-un sistem de învăţământ. Ţara mamă trebuie să îngrijească comunitatea academică de pretutindeni. E o garanţie pentru dezvoltarea cauzei naţionale maghiare", a punctat viceprim-ministrul Ungariei, Zsolt Semjen.

În cadrul festivităţii au fost decernate două premii „Bocskai", profesorilor Sandor Tonk - primul rector al Universităţii şi primul preşedinte al Fundaţiei Sapientia (post mortem) şi lui Pál Szilaghy, fostul rector a Universităţii, actualul consilier a rectorului, cât şi o distincţie post-mortem şi una de profesor distins.

Facultatea de Ştiinţe şi Arte, de pe Calea Turzii, va găzdui 450 de studenţi, la specializările Fotografie - cinematografie - media, Drept, Relaţii internaţionale şi Ştiinţa mediului.

Studenţii maghiari de la Sapientia - majoritatea lor cetăţeni ai României, dar nu numai - îşi vor începe noul an universitar într-un spaţiu nou, în care s-au investit 5 milioane de euro. Costurile au fost acoperite în proporţie de 90% de guvernul maghiar.

Clădirea a fost dotată cu un amfiteatru de 200 de locuri, ce întruneşte absolut toate cerinţele Uniunii Europene, având şi cabine pentru traduceri şi un studio de televiziune de 200 mp. Potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii Sapientia, acest studio conţine şi tehnică de filmare high-definition. Suprafaţa totală a construcţiei este de 5.468 mp, din care suprafaţa utilă este de 3.689 mp. Terenul pe care s-a construit facultatea se află pe Calea Turzii, în vecinătatea Liceului de Coregrafie, fiind obţinut de Sapientia în baza unei tranzacţii pe care a încheiat-o, în urmă cu mai mulţi ani, cu Biserica Reformată.

 

Comenteaza