17.000 de locuri la licență și specializări noi la Universitatea Babeș-Bolyai

17.000 de locuri la licență și specializări noi la Universitatea Babeș-Bolyai

În acest an, mai multe facultăți din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca au modificat criteriile de admitere, înlocuind lucrarea scrisă cu note de la bacalaureat.

Cei care vor să devină studenți ai celei mai mari universități din țară vor putea alege între cele 236 de programe de licență (învățământ cu frecvență și cu frecvență redusă). Dacă până acum la unele specializări candidații susțineau examen, în acest an, având în vedere restricțiile impuse de pandemia de coronavirus, facultățile renunță la lucrarea scrisă.

Admiterea se va face prin concurs de dosare, luându-se în considerare note obținute la examenul de bacalaureat. Facultatea de Teatru și Film este singura care menține examenul față în față, pentru specializările regie și actorie.

Pentru anul universitar 2020-2021, UBB scoate la concurs 17.425 de locuri pentru studii universitare de nivel licenţă -  4.875 de locuri bugetate destinate absolvenților de liceu, peste 10.000 de locuri în regim cu taxă și 2.550 de locuri pentru învățământ la distanță și învățământ cu frecvență redusă.

Dintre locurile bugetate, 25 sunt locuri speciale alocate pentru candidaţii de etnie romă, 170 pentru absolvenţii de licee din mediul rural, iar 101 etnicilor români din afara granițelor țării. Vor fi 236 de programe de licență (învățământ cu frecvență și cu frecvență redusă), respectiv cele 228 de programe de master (învățământ cu frecvență sau frecvență redusă).

La nivel master, studenții pot alege dintre cele 228 de programe (învățământ cu frecvență sau frecvență redusă), cu un număr de 3.500 de locuri la buget şi 6.158 de locuri la taxă. Dintre locurile bugetate, cinci sunt destinate studenților romi, iar alte 73 sunt destinate românilor de pretutindeni.

Din toamnă vor fi două specializări noi la nivel licență, la Facultatea de Studii Europene - specializarea diplomație în afaceri, respectiv la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării - specializarea studii de conflict și patru specializări noi de master: marketing digital (limba maghiară), oferit de Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, Management și antreprenoriat cultural, în cadrul Facultății Teatru și Film, managementul dezastrelor, propus de Facultatea de Știința și Ingineria Mediului, analiza spațială și organizarea teritorială (limba engleză), oferit de Facultatea de Geografie.

Perioada de admitere pentru noul an universitar este cuprinsă între 9 și 30 iulie. Detalii privind condițiile specifice de admitere, stabilite la nivelul fiecărei facultăți, pot fi obținute AICI

Comenteaza