Piaţa neagră a meditaţiilor. Câţi dascăli îşi declară veniturile suplimentare şi cât au câştigat în 2014

Piaţa neagră a meditaţiilor. Câţi dascăli îşi declară veniturile suplimentare şi cât au câştigat în 2014
Din cauza salariilor mici, profesorii încearcă să găsească metode alternative pentru a-şi rotunji veniturile. Mulţi dau meditaţii, însă puţini sunt cei care îşi declară încasările suplimentare la finanţe.

Doar circa 1% din profesorii din ţara noastră plătesc impozit din veniturile generate de meditaţii. Din 300.000 de dascăli câţi sunt în România, doar 3.000 sunt cei care desfăşoară activitatea corect din punct de vedere legal. Clujul este fruntaş în rândul dascălilor plătitori de impozit pe meditaţii: 549 de profesori şi-au declarat veniturile la direcţiile de finanţe, spre deosebire de majoritatea oraşelor din România, unde numărul acestora nu a depăşit 300. În Bucureşti, spre exemplu, unde numărul profesorilor este mult mai mare decât cel din Cluj, numai 275 de cadre didactice şi-au declarat aceste venituri suplimentare.

Chiar dacă raportat la cifrele din alte judeţe Clujul stă bine, dacă raportăm la numărul profesorilor din judeţ (7.340), doar 7,4 % organizează oficial meditaţii. Numărul real al celor care desfăşoară această activitate este greu de contorizat, deşi practica e cunoscută. Cu fiecare an, numărul celor care îşi declară veniturile creşte: în 2013, 370 de dascăli clujeni şi-au declarat veniturile suplimentare la Administraţia Judeţeană a Finanţelor, iar în 2011, mai puţin de 100.

La nivel regional, anul trecut 899 de dascăli au plătit impozit pe veniturile obţinute din meditaţii, cu 206 mai mulţi faţă de anul trecut. La nivelul judeţului Cluj 549 de cadre didactice sunt în evidenţa autorităţilor, în Bihor - 118, în Bistriţa Năsăud - 34, în Maramureş - 73, în Satu Mare - 97, iar în Sălaj - 28. În cele şase judeţe, valoarea sumelor declarate pentru activitatea de meditaţii este de peste 5 milioane de lei.

Situaţia meditatorilor din Cluj 2014 (Sursa: DRFP Cluj-Napoca)

Cluj-Napoca: 507 profesori - venituri de 3.460.164 lei
Turda: 5 profesori - venituri de 21.948 lei
Dej: 28 profesori - venituri de 88.720 lei
Gherla: 8 profesori - venituri de 62.361 lei
Huedin: 1 profesor - venituri de 4.457 lei

Pentru cei mai mulţi dascăli, orele în particular reprezintă o sursă suplimentară de venit, în condiţiile în care salariile din educaţie sunt mici, în special pentru cei aflaţi la începutul carierei. În general, o şedinţă porneşte de la 50 de lei, însă preţul acesteia poate depăşi 100 de lei, în funcţie de notorietatea profesorului şi de materia predată.

"Decizia de a da meditaţii aparţine fiecărui profesor în parte. Normal e ca această activitate să fie declarată la finanţe. Chiar dacă mulţi desfăşoară <<clandestin>> această activitate, e pe răspunderea fiecăruia. Pentru cei cu declaraţiile la zi, poate reprezenta chiar un al doilea job, un venit suplimentar care e binevenit în special pentru cei cu salarii mici. Nu îi opreşte nimeni să facă meditaţii, depinde de fiecare, însă nu ai cum să îi controlezi", explică Lucia Cojocaru, liderul Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar Cluj (SLIPC).

Cei care caută meditaţii sunt în special părinţii, după cum precizează dascălii clujeni, iar cei mai mulţi o fac deoarece vor ca profesorii „angajaţi" în particular să se ocupe îndeaproape de copiii lor, să le detalieze materia predată la şcoală şi să îi pregătească pentru diferite examene. Pentru a fi siguri că cei mici vor obţine rezultate bune, mulţi dintre ei scot bani grei din buzunar pentru a le plăti cursurile în particular. 

Cei mai solicitaţi sunt dascălii de limba română, cei de matematică, cei de engleză şi, în general, cei care predau materii cerute la evaluarea naţională, la bacalaureat sau la admiterea în facultăţi (spre exemplu, medicină). Orele în particular sunt la mare căutare chiar dacă instituţiile de învăţământ din Cluj organizează - sau cel puţin ar trebui să organizeze - meditaţii gratuite pentru elevii din clasele terminale.

"În majoritatea şcolilor din Cluj se fac ore suplimentare de pregătire pentru clasele a VIII-a şi a XII-a. Le cerem acest lucru în special şcolilor care au avut rezultate mai slabe la examene, obligatoriu acolo unde sunt clase cu un număr mare de corigenţi. Noi, în inspecţiile noastre, urmărim în special instituţiile în care sunt probleme", explică Valentin Cuibus, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj. El precizează că profesorii au „interzis" la meditaţii contra cost în incinta şcolilor. Pe de altă parte, ceea ce face fiecare dascăl acasă, în timpul liber, nu mai intră în competenţa inspectoratului.

Controlul nu intră nici în competenţa Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice (DRFP) Cluj-Napoca, în sensul că dascălii desfăşoară meditaţii pe propria răspundere şi nu pot fi verificaţi. „Se verifică numai în condiţiile în care sunt reclamaţii, ca la alte meserii. Până acum nu ştiu să fi avut vreo sesizare în acest sens", precizează Gligor Gavriş, purtător de cuvânt al DRFP Cluj. Cadrele didactice care sunt descoperite cu venituri nedeclarate vor fi sancţionate conform legii privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

Mulţi dascăli au ajuns să îşi posteze anunţurile pe internet. „Asigur meditaţii la matematică în vederea pregătirii examenului de bacalaureat sau evaluării naţionale în urma cărora garantez promovarea acestora. Rezultatele oficiale obţinute până acum pot atesta calitatea serviciilor pe care le ofer. Prima şedinţă gratuită" - este anunţul cu care un dascăl speră să îşi recruteze viitorii elevi.

Comenteaza