Pregătiri pentru finala olimpiadei de cultură generală

Pregătiri pentru finala olimpiadei de cultură generală
600 de clujeni au participat sâmbătă la semifinalele Olimpiadei de Cultură Generală a Tinerilor.

35 dintre aceștia s-au calificat pentru finala din aprilie, iar alți 17 vor participa în martie la o probă de baraj.

Împărțiți în trei grupe (clasele IX-X, clasele XI-XII și tineri de 18-25 de ani), au avut de răspuns la întrebări precum „Care sunt planetele vecine Pământului?", „Care este cel mai vechi teatru din oraș?", „Ce este un cataif?", „Cine a realizat primul zbor autopropulsat (fără catapulte sau alte mijloace exterioare) cu un aparat mai greu decât aerul?", „Cine este considerat părintele Jocurilor Olimpice moderne?", „Care este cel mai vechi cinematograf din Cluj-Napoca" sau „Câți sateliți naturali are Marte?".

Şase elevi din clasele IX-X și doi tineri de 18-25 de ani au răspuns corect la toate cele 25 de întrebări ale chestionarului. S-au calificat direct în finală 11 elevi din clasele IX-X, 11 elevi din clasele XI-XII și 13 tineri de 18-25 de ani. Alți 17 participanți cu rezultate bune vor merge la o probă suplimentară de baraj, organizată în luna martie. Dintre licee, Avram Iancu, Emil Racoviță și Gheorghe Șincai au cei mai mulți finaliști.

Aflată la prima ediție, Olimpiada CuGeT aduce premii consistente în bani: câștigătorii vor primi câte 5.000 de lei (locul 1 pentru fiecare categorie de vârstă), 3.500 de lei (locul 2) și 2.000 de lei (locul 3). Accederea în ultima etapă a olimpiadei aduce premii de 150 de lei pentru fiecare finalist.

Comenteaza