Premierul Ciucă, mesaj către profesori de la Cluj-Napoca: "Am avut toată deschiderea și disponibilitatea pentru discuții. Îi rog să mai aibă puțină răbdare"

Premierul Ciucă, mesaj către profesori de la Cluj-Napoca: "Am avut toată deschiderea și disponibilitatea pentru discuții. Îi rog să mai aibă puțină răbdare"

Premierul Nicolae Ciucă le-a transmis profesorilor un mesaj de la Cluj-Napoca. Șeful Guvernului a anunțat că se va întâlni, în această după-amiază, cu reprezentanții sindicatelor clujene din Educație.

"Încă de la începutul acestei acțiuni de protest ale sindicatelor din Educație am căutat să demonstrăm că înțelegem că profesorii merită recunoștința noastră și merită să fie situați pe grila de salarizare acolo unde noi ne-am asumat prin programul de guvernare, cât și la nivelul Coaliției, că trebuie să fie. Am avut un dialog deschis precum și toată disponibilitatea pentru ceea ce a însemnat prezentarea reală/onestă a ceea ce poate oferi Guvernul în acest moment. I-am rugat și fac apel la dascălii noștri să să înțeleagă și să nu ne împingă să facem aceleași greșeli care s-au făcut în ultimii 30 de ani. Ne-am asumat prin PNRR să venim cu o nouă lege a salarizării. Am făcut în așa fel încât să devansăm toate procedurile pentru elaborarea legii și, în perioada imediat următoare, pe baza studiilor de la niivelul Ministerului Muncii, a Educației, împreună cu Banca Mondială - care desfășoară acest proiect, să avem până la data de 15 iulie proiectul finalizat, iar de acolo, personalul din Educație va intra în discuții cu Ministerul Muncii. Ca atare, în acest moment, îi rog încă o dată - cred că am demonstrat în această perioadă că ceea ce am promis am făcut - mă voi întâlni imediat cu reprezentanții sindicatelor din Educație de aici, din Cluj - sper să găsim o înțelegere și îi rog să zăbovească puțin până când finalizăm - o lună jumătate nu cred că reprezintă atât de mult în economia celor 32 de ani în care s-au întâmplat atâtea", le-a transmis, premierul Nicolae Ciucă, cadrelor didactice care sunt în grevă.

 Premierul a subliniat că România are nevoie de stabilitate și le-a cerut profesorilor să înțeleagă asta.

"Am plecat de la criza de COVID-19, am preluat criza Energiei, am intrat în efectele războiului din Ucraina, apoi au venit efectele crizei economice - inflație - le-am gestionat, astfel că România a fost printre țările cu cea mai consolidată stabilitate și creștere economică și ne aflăm pe același trend. Dacă dascălii și nu înțeleg că asta este realitatea și avem nevoie, în continuare, de stabilitate politică, în viața socială, atunci eu, mai mult de atât, nu am ce să fac...", a adăugat Ciucă.

Premierul a participat la Cluj-Napoca la ceremonia de semnare a contractului pentru metroul Clujului, alături de primarul Emil Boc. La sosirea la Primărie, Nicolae Ciucă a fost așteptat de un grup de profesori care au continuat să protesteze la apariția oficialităților guvernamentale (detalii AICI).

Sute de cadre didactice din Cluj au participat astăzi, la un protest care a început în fața Prefecturii și s-a mutat, ulterior, în fața Primăriei Cluj-Napoca.

Reamintim că profesorii au decis să continue greva generală după ce, la negocierile de miercuri, Guvernul le-a propus sindicaliștilor din Educație carduri de sprijin în valoare de 2.500 de lei, în două tranșe. Sindicatele au anunțat, de asemenea, că marți va avea loc un nou miting.

 

Comenteaza