Prof. dr. Anca Buzoianu: "Cererea de asistență medicală este foarte mare pe piața muncii"/ Unde se pregătește o nouă extensie a UMF Cluj

Prof. dr. Anca Buzoianu: "Cererea de asistență medicală este foarte mare pe piața muncii"/ Unde se pregătește o nouă extensie a UMF Cluj

Universitatea de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu" Cluj-Napoca are în plan dezvoltarea unei noi extensii universitare într-un județ vecin Clujului.

La începutul anului universitar 2023-2024, Universitatea de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu" Cluj-Napoca a inaugurat o extensie la Baia Mare, în cadrul căreia universitatea clujeană formează specialiști în asistență medicală. 

"Este unul dintre proiectele de succes pe care le-am încheiat și care ne aduce mari satisfacții. Pe lângă faptul că am reușit să rezolvăm o problemă socială - să oferim școlarizare multor tineri din zona Maramureșului, avem chiar și studenți din Ucraina, cererea de asistență medicală este foarte mare pe piața muncii - am realizat o extensie care merge foarte bine, a avut concurență la admitere de peste 3 candidați pe un loc, s-a intrat cu note foarte bune, iar condițiile pe care ni le-au oferit colegii din Baia Mare sunt excelente, nu numai spitalul care este dotat la standarde foarte bune, dar și spațiile didactice sunt generoase, iar colegii noștri care merg să predea acolo sunt foarte mulțumiți", a declarat prof. dr. Anca Buzoianu, luni, la ZIUA LIVE.

Rectorul UMF Cluj spune că cererea mare de școlarizare pentru extensia din Baia Mare "ne face să ne gândim dacă nu ar exista această cerere și în alte zone".

"Ne gândim să deschidem și alte extensii, de asistență medicală, în primul rând, urmând să ne extindem, poate, și la alte programe. De exemplu, Radiologie și Imagistică este foarte cerut pe piața muncii și poate Kinetoterapie, Fizioterapie, Nutriție și Dietetică. Cred că pentru tineri este o oportunitate foarte bună de carieră, să faci o profesie  din domeniul sănătății, care are cerere, durata studiilor este mai scurtă și faptul că le faci acasă este important", a explicat Anca Buzoianu.

Rectorul universității clujene a spus și unde ar putea fi dezvoltată o nouă extensie a UMF Cluj.

"Cred că vom demara încă o extensie, probabil Alba-Iulia, și suntem în discuție și cu alte județe care și-au exprimat dorința de a avea această specializare în orașele lor. Problema constă, însă, în numărul nostru de cadre didactice, trebuie să acoperim multe specializări și în multe locuri și trebuie să fim atenți să nu scădem caliattea serviciilor educaționale, aici este limitarea, la numărul de cadre didactice, dar ne vom strădui să facem față pentru că este o nevoie extraordinară și această meserie, nu numai că este foarte frumoasă, dar oferă și o angajabilitate imediată, lipsa de asistente medicale este mare nu numai în România, ci în toată lumea, e mai mare chiar decât cea de medici", a spus rectorul UMF Cluj.

Comenteaza