Profesorul clujean Adrian Ivan, acuzat de autoplagiat într-o investigație de presă. Comisia de Etică a UBB se va autosesiza și va analiza cazul

Profesorul clujean Adrian Ivan, acuzat de autoplagiat într-o investigație de presă. Comisia de Etică a UBB se va autosesiza și va analiza cazul

Adrian Ivan, rectorul Academiei SRI și totodată profesor și coordonator de doctorate la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, este acuzat, într-o anchetă a ziarului Libertatea, de autoplagiat.

Potrivit unei investigații realizate de Libertatea, rectorul Academiei SRI și profesor la UBB, Adrian Ivan, s-ar fi autoplagiat în cinci cărți pe care le-a scris.

"Prof. univ. dr. Adrian Ivan este autor unic a 12 cărţi, potrivit listei de publicaţii de pe site-ul UBB, care include şi edițiile revizuite sau traduse în alte limbi. De fapt, este vorba de cinci volume și o lucrare de doctorat. Libertatea a analizat comparativ toate aceste cărți al căror autor unic este Adrian Ivan, cu excepția tezei de doctorat. Toate conțin pasaje comune, autoplagiate și reciclate în mod programatic. În total, 832 de pagini copiate", arată publicația în ancheta publicată vineri.

Conform Libertatea, în cadrul anchetei a fost analizat fiecare volum scris de Adrian Ivan şi a s-a semnalat fiecare pagină care ar fi copiată din alte cărţi ale acestuia. Publicația îl citează pe profesorul Ivan care se apără prin faptul că sunt materiale “scrise de mine” și respinge ideea că ar fi autoplagiat.

Ulterior, președintele Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai, Dacian Dragoș, a declarat pentru Edupedu.ro, că forul se va autosesiza și va analiza cărțile profesorului Adrian Ivan. 

Contactat de Libertatea, profesorul Adrian Ivan a recunoscut că anumite fragmente se repetă în cărţile sale, însă nu vede nicio problemă câtă vreme sunt semnate tot de el.

Ivan: „N-am ascuns niciodată că am continuat idei de la o lucrare la alta”

„Sunt lucruri care sunt comune. Eu n-am ascuns niciodată că am continuat idei de la o lucrare la alta. Deci, astea sunt evidente. Adică, nu cred că asta împietează asupra valorii cărţii. De multe ori sunt citate din mine, din foarte multe lucrări pe care le-am făcut.

Pagini întregi nu există. Asta e o exagerare. Probabil trimite spre texte care sunt deja publicate tot sub numele meu. Asta da, pot să accept că unele lucruri se mai repetă. Dar asta se întâmplă la foarte mulţi autori.

Nu vorbim aici de autoplagiat. Sunt lucruri pe care mi le-am asumat, pe care le-am susţinut întotdeauna, pe care le-am predat, sunt profesor de integrare europeană de foarte mulţi ani, sunt profesor Jean Monnet, deci nu văd unde este acum problema cu autoplagiatul. Îmi aparţin, sunt lucruri pe care le-am susţinut de foarte multe ori”, a spus profesorul Adrian Ivan. 

Comenteaza